Anslut dig till oss

Mat

Allt om den Mexikanska salsan Pico de gallo

Profilbild

Publicerad

Bild på pico de gallo

Pico de gallo betyder ”tuppens näbb” och ordet kommer från Spanien. Det är en tomatsalsa, denna salsa är Mexikos nationalsås och är extremt vanlig i alla mexikanska hushåll och på andra ställen välden över.

Just varför den är Mexikos nationalsås beror på att salsan har exakt samma färger som landets flagga. Röd, grön och vit. Namnet på den här salsan har valts utefter sättet mexikanarna äter den på, de greppar salsan med tummen och pekfingret och det liknar utseendet på en tupps näbb. Själva namnet picó de gallo har alltså ingenting att göra med fysiska tuppar.

Det går att göra pico di gallo på lite olika sätt, vanligaste ingredienserna är dock tomat, lök, koriander, lime och chili. Hur du väljer att äta pica de gallo på är upp till dig. Du kan äta det som en förrätt, med till exempel nacho chips och liknande. Eller så passar denna salsa till olika tacorätter, som bland annat fajitas. quesadillas och enchiladas.

Du som gillar salsa kommer även älska att ha den som fish tacos sås. En annan fördel med denna salsa förutom att den är gudomligt god, är att den är väldigt nyttig och den förebygger också sjukdomar, till exempelvis förkylning. Den kan även stärka immunförsvaret i allmänhet.

Picco de gallo historia

Picco de gallo historia

Det är svårt att säga när pico de gallo först blev ett recept. Dock finns det många spanska specialister inom området, det finns en hel del spanska recept från 1300-talet under den så kallade ”azteksika tiden”.

På denna tid var det flera hundratals mexikaner eller azteker som befolkningen kallades då, som började bygga ett ”rike”. Riket blev erövrat av andra spanjorer inom kort. Dessa specialister har gjort mycket forskning från den tiden och vilken mat som var mest populär då. Specialisterna uppskattar att pico de gallo fanns redan då.

Pico de gallo recept

Den här salsan kan du som sagt göra på flera olika vis, du kan välja att göra den med en personlig touch eller följa det traditionella receptet. Oavsett vilka ingredienser du väljer att tillägga så kommer resultatet bli garanterat supergott. Om du inte väljer något helt opassande som inte går ihop med en salsa det vill säga.

Vill du ha yttligare inspiration kan du prova googla på ”pico de gallo recipe” och ”gallo pinto recept” eller ”recept pico de gallo” för att få mer resultat. Grunden i salsan är dock alltid tomater, beronde på hur mycket salsa du ska göra kan du behöva väldigt många tomater.

Ska du till exempel anordna en fest med mexikanskt tema så passar den här salsan perfekt, tänk på att du använder ett recept som då är anpassat för rätt antal personer, så att alla får chans att smaka på den goda salsan.

Gör salsan på ditt vis

Gör salsan på ditt vis

Vill du göra dina pico de gallo extra kryddig och stark kan du tillägga ännu mer chili eller jalapenos. Tänk på att inte ha i för mycket av det ena på en gång, det kan bli alldeles för starkt. Ett bra tillvägagångssätt är att smaka sig fram tills du känner dig nöjd med smaken. 

Pico de gallo är ett måste om du är ett tex-mex fan. Smakerna från salsan går perfekt ihop med det mexikanska köket. Pico de gallo är verkligen gott till alla typer av tacorätter, även som fisktacos sås.

Tacos behöver nämligen inte enbart handla om kött eller kyckling, faktum är att det finns många goda recept på fisktacos. Till den maträtten kan du skapa flera olika smaskiga varianter på tillbehör fish tacos. Du behöver inte bara använda pico de gallo till tex-mex rätter, det går givetvis lika bra att äta det till andra goda maträtter. Ett väldigt smarrigt alternativ är exempelvis en omelett pico de gallo. Oavsett om du ska äta pico de gallo som fisktacos tillbehör eller till traditionella quesadillas kommer du utan tvekan bli nöjd med smaksensationen.

Tips på ett gott recept
Tips på ett gott recept

Är det första gången du ska prova göra pico de gallo är det bäst att börja med ett grundligt och traditionellt recept, dels för att det är ganska simpelt att göra men också för att det inte krävs mycket för att du ska tycka om denna salsa. För att göra det enkelt för dig kan du ta del av ett simpelt men mycket gott recept här:

Ingredienser

  • Gul lök
  • Tomater (antal beroende på mängd)
  • Röd peppar eller chili
  • Kruka med koriander
  • Saften från en lime
  • Salt

Du kan givetvis välja valfri mängd på dess ingredienser. Det enda du egentligen behöver göra är att hacka alla ingredienser och blanda de i en skål. Smaka av för att se till att du har hittat smaken du är ute efter. Oavsett om du ska bjuda dina vänner på tex-mex kväll eller bjuda din partner på en romantisk middag så är Pico de gallo ett alternativ som går hem hos många. Det är nästan helt omöjligt att misslyckas med eftersom det är otroligt simpelt att röra ihop en god pico de gallo, förutom det är det också billigt och nyttigt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mat

Hur mycket d vitamin per dag bör man äta?

Profilbild

Publicerad

Vitaminer

Kanske har du hört att det är viktigt att äta d-vitamin. Men varför?

 

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna. Långvarig brist på d-vitamin kan orsaka rakit hos barn. Det innebär att barnet får ett mjukt och missformat skelett. Hos vuxna kan den ge osteomalaci vilket betyder benuppmjukning. Detta är väldigt ovanligt i Sverige. Ny forskning tyder dock på att låga halter av d-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar. Detta, i kombination med att d-vitamin främst finns i fet fisk, som inte så många äter tillräckligt ofta, gör att det till vissa grupper rekommenderas att ta tillskott.

 

Produkter berikade med d-vitamin och sol.

 

Det finns dock lite vitamin d också i kött och ägg. Och även om du är vegetarian får du i dig d-vitamin då många mjölkprodukter, margarin och växtdrycker är berikade. Dock aldrig/sällan i ekologiska sådana, så läs innehållsförteckningen för att vara säker.

 

Under sommaren är solen vår viktigaste källa till d-vitamin. I juni och juli räcker det att vara ute i solen 15 minuter per dag 2-3 gånger i veckan. Förutsatt att du inte har heltäckande kläder på dig. Det överskott av d-vitamin, som många får i sig under sommaren, lagras i kroppen och kan tillgodose en del av behovet under vinterhalvåret.

 

Så hur mycket d vitamin per dag ska man äta då?

 

  • Spädbarn och barn under 2 år 10 mikrogram
  • Barn och vuxna under 75 år 10 mikrogram
  • Vuxna över 75 år samt de med liten eller ingen solexponering 20 mikrogram

 

Fortsätt läsa

Mat

Hur många kalorier i ett äpple?

Profilbild

Publicerad

Äpple

En typisk googlingsmening. Att utelämna ord istället för att skriva en hel korrekt mening som: Hur många kalorier finns i ett äpple?

 

Har vi som mänsklighet blivit lata? Kan vi faktiskt inte skriva korrekt? Eller är vi bara mer effektiva med vår dyrbara tid numera? Varför ska vi lägga tid på att skriva utfyllnadsord vid flera googlingar varje dag. Hur många timmar adderar det ihop i våra liv till slut?

 

Hur många kalorier är det i ett äpple?

 

Nåväl, hur många kalorier i ett äpple? Det beror på hur stort äpplet är. Däremot inte så mycket på om det är ett grönt äpple eller ett rött. Inte heller om det är med eller utan skal.

 

Har du ett medelstort äpple som väger ca 125 gram så innehåller det ungefär 60 kcal eller  kalorier. Har du ett litet äpple innehåller det ca 30 kalorier och ett stort ca 90 kalorier.

 

Hur många kalorier är det i en persika?

 

Är detta då mycket eller lite kalorier? Låt oss jämföra med en persika. 100 gram persika innehåller 43 kalorier. Är du väldigt noga med din vikt eller vill gå ner kanske du bör välja att äta persikor till mellanmål istället för äpplen.

 

De flesta av oss har dock mycket mer onyttiga saker än äpplen att välja bort till förmån för persikor. Vad sägs om fredagsfikat på jobbet eller det där glaset rödvin till middagen? Där har du ett stort äpple direkt. Istället för ett enda glas vin. Kanske blir det dessutom sällan bara ett!

Fortsätt läsa

Mat

En kväll på Brisket and Friends: Allt du behöver veta

Profilbild

Publicerad

Bild på Brisket and friends

Du har kanske haft det väl stressigt på sista tiden. Mycket jobb och alldeles för lite nöje. Då kan det vara fint att samla gänget för en trevlig kväll på Brisket and Friends. En skön atmosfär och en tilltalande meny i gott sällskap kan göra vem som helst lite gladare.

Ibland när livet känns tufft och som att det aldrig kan bli bättre är allt som behövs en paus från vardagens stress och tristess. Att gå ut och äta gott med vänner och därefter kanske dansa långt in på natten, kan kanske inte lösa alla dina problem. Men det kan få dig att känna dig levande och det är en känsla som tar en långt.

Besök brisket and friends hemsida här!

Brisket and Friends är ett riktigt BBQ ställe

Brisket and Friends är ett riktigt BBQ ställe

På Upplandsgatan 7 hittar du en av restaurangerna där du och dina vänner kan hänga över gott kött och en nice öl eller två.

Fördelen med att välja ett ställe som Brisket and Friends framför exempelvis en Italienare i Vasastan är att här är det mer okej att komma som du är.

Du behöver inte oroa dig för äldre par, romantiska dejter eller barnfamiljer som hänger vid bordet intill för att få med sig sin take away margarita utan ost och tomatsås. 

Högt och lågt på Brisket and Friends

Högt och lågt på Brisket and Friends

En kväll på Brisket and Friends i Stockholm kan bli den där kvällen som du så innerligt behöver. Då du kan snacka brett och fritt och skratta högt med vännerna.

Det finns en frihet i att ta en kväll ute på stan med polarna. Ibland behöver du kanske det och det är ingenting att skämmas för.

Att finnas där för sin partner och sina barn är förstås viktigt, men att ta tid för sig själv och sina vänner är också viktigt för välmåendet.

Ofta kan vi efter att ha fått lite tid för oss själva komma tillbaka påfyllda med energi så att vi orkar putta på gungan tusen gånger till och avvärja femtioelva försök att få kolla på Greta Gris.

Alla vill vara bra föräldrar och genom att ta hand om dig själv visar du dina barn att det är viktigt, samtidigt som du ger dig själv kraft att vara den där föräldern som du vill vara.

Välj vart du vill gå i Stockholm

Välj vart du vill gå

Brisket and Friends i Stockholm finns i city, men även i Årsta och Västberga. Välj den som passar dig och kompisarna bäst. Är det så att du funderar över vart du ska ta med dejten? Brisket and Friends kan vara ett alternativ om du söker någonting lite mer avslappnat och inte så krystat.

Ibland är det lättare att få till en skön konversation på ett avspänt ställe. Brisket and Friends meny är varierad så även om din dejt visar sig vara vegan kan det fungera. Det här är kanske inte veganens våta dröm eftersom att det är rejält köttcentrerat, så som BBQ restauranger oftast är.

Men det finns faktiskt flera smarriga saker på menyn för den som väljer bort de döda djuren. Och för den som gillar att äta kött finns förstås en mängd alternativ.

Lunch och middag…

Lunch och middag…

Brisket and Friends lunch i city är öppen på fredagar och landar oftast en bit över hundralappen beroende på vad du väljer att äta.

Du väljer ett protein och en eller ett par sides, precis som på kvällsmenyn. Även här finns veganska alternativ som exempelvis chili & rökt portobello.

Om du inte orkar välja kan du alltid ta in deras Table breaker som är en rejäl bricka med goda grejer. Är du och polarna riktigt, riktigt, riktigt hungriga så finns även deras Back breaker som består av i princip allt kött som menyn har att erbjuda.

…och varför inte catering?

Förutom lunch och middag kan Brisket and Friends även erbjuda catering. Om du starkt diggar deras käk kan det här vara ett alternativ till hemmafesten, studenten, bröllopet eller vad för tillställning du nu planerar.

Att själv stå och laga mat till många människor är både slitsamt och svårt. Här kan du istället beställa käket och koncentrera dig på att njuta av din tillställning.

Du betalar per person och väljer mellan tre olika menyer. Maten hämtas på någon av restaurangerna eller kan köras ut mot betalning. Att vara helt slut när festen väl börjar för att du har lagat all mat själv är inte ett lockande alternativ. Och är du trött på oliver och potatissallad på buffén kan det här vara din nya grej att bjuda vännerna på.

Kött och mera kött (och lite veganskt)

Kött och mera kött (och lite veganskt)

Brisket and Friends är sammanfattningsvis ett ställe för den som gillar kött, kött och mera kött.

Veganen har tack och lov någonting att välja på menyn men får ändå nöja sig med att vara utbölingen i köttland. Det här är BBQ i sin renaste form, där ölen tappas från fat och samtalen håller högt och lågt.

Förhoppningsvis piggas du och dina vänner upp av en härlig kväll på stan. Kanske hittar ni till en skön klubb att svänga era lurviga på efteråt och landar hemma i sängen sent och med ett lyckligt leende på läpparna.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar