Mat

Allt om den Mexikanska salsan Pico de gallo

Publicerad

Pico de gallo betyder ”tuppens näbb” och ordet kommer från Spanien. Det är en tomatsalsa, denna salsa är Mexikos nationalsås och är extremt vanlig i alla mexikanska hushåll och på andra ställen välden över.

Just varför den är Mexikos nationalsås beror på att salsan har exakt samma färger som landets flagga. Röd, grön och vit. Namnet på den här salsan har valts utefter sättet mexikanarna äter den på, de greppar salsan med tummen och pekfingret och det liknar utseendet på en tupps näbb. Själva namnet picó de gallo har alltså ingenting att göra med fysiska tuppar.

Det går att göra pico di gallo på lite olika sätt, vanligaste ingredienserna är dock tomat, lök, koriander, lime och chili. Hur du väljer att äta pica de gallo på är upp till dig. Du kan äta det som en förrätt, med till exempel nacho chips och liknande. Eller så passar denna salsa till olika tacorätter, som bland annat fajitas. quesadillas och enchiladas.

Du som gillar salsa kommer även älska att ha den som fish tacos sås. En annan fördel med denna salsa förutom att den är gudomligt god, är att den är väldigt nyttig och den förebygger också sjukdomar, till exempelvis förkylning. Den kan även stärka immunförsvaret i allmänhet.

Picco de gallo historia

Det är svårt att säga när pico de gallo först blev ett recept. Dock finns det många spanska specialister inom området, det finns en hel del spanska recept från 1300-talet under den så kallade ”azteksika tiden”.

På denna tid var det flera hundratals mexikaner eller azteker som befolkningen kallades då, som började bygga ett ”rike”. Riket blev erövrat av andra spanjorer inom kort. Dessa specialister har gjort mycket forskning från den tiden och vilken mat som var mest populär då. Specialisterna uppskattar att pico de gallo fanns redan då.

Pico de gallo recept

Den här salsan kan du som sagt göra på flera olika vis, du kan välja att göra den med en personlig touch eller följa det traditionella receptet. Oavsett vilka ingredienser du väljer att tillägga så kommer resultatet bli garanterat supergott. Om du inte väljer något helt opassande som inte går ihop med en salsa det vill säga.

Vill du ha yttligare inspiration kan du prova googla på ”pico de gallo recipe” och ”gallo pinto recept” eller ”recept pico de gallo” för att få mer resultat. Grunden i salsan är dock alltid tomater, beronde på hur mycket salsa du ska göra kan du behöva väldigt många tomater.

Ska du till exempel anordna en fest med mexikanskt tema så passar den här salsan perfekt, tänk på att du använder ett recept som då är anpassat för rätt antal personer, så att alla får chans att smaka på den goda salsan.

Gör salsan på ditt vis

Vill du göra dina pico de gallo extra kryddig och stark kan du tillägga ännu mer chili eller jalapenos. Tänk på att inte ha i för mycket av det ena på en gång, det kan bli alldeles för starkt. Ett bra tillvägagångssätt är att smaka sig fram tills du känner dig nöjd med smaken. 

Pico de gallo är ett måste om du är ett tex-mex fan. Smakerna från salsan går perfekt ihop med det mexikanska köket. Pico de gallo är verkligen gott till alla typer av tacorätter, även som fisktacos sås.

Tacos behöver nämligen inte enbart handla om kött eller kyckling, faktum är att det finns många goda recept på fisktacos. Till den maträtten kan du skapa flera olika smaskiga varianter på tillbehör fish tacos. Du behöver inte bara använda pico de gallo till tex-mex rätter, det går givetvis lika bra att äta det till andra goda maträtter. Ett väldigt smarrigt alternativ är exempelvis en omelett pico de gallo. Oavsett om du ska äta pico de gallo som fisktacos tillbehör eller till traditionella quesadillas kommer du utan tvekan bli nöjd med smaksensationen.

Tips på ett gott recept

Är det första gången du ska prova göra pico de gallo är det bäst att börja med ett grundligt och traditionellt recept, dels för att det är ganska simpelt att göra men också för att det inte krävs mycket för att du ska tycka om denna salsa. För att göra det enkelt för dig kan du ta del av ett simpelt men mycket gott recept här:

Ingredienser

  • Gul lök
  • Tomater (antal beroende på mängd)
  • Röd peppar eller chili
  • Kruka med koriander
  • Saften från en lime
  • Salt

Du kan givetvis välja valfri mängd på dess ingredienser. Det enda du egentligen behöver göra är att hacka alla ingredienser och blanda de i en skål. Smaka av för att se till att du har hittat smaken du är ute efter. Oavsett om du ska bjuda dina vänner på tex-mex kväll eller bjuda din partner på en romantisk middag så är Pico de gallo ett alternativ som går hem hos många. Det är nästan helt omöjligt att misslyckas med eftersom det är otroligt simpelt att röra ihop en god pico de gallo, förutom det är det också billigt och nyttigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trendar

Exit mobile version