Anslut dig till oss

Politik

Moderaterna & Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft

Profilbild

Publicerad

Bild på ett svenskt kärnkratverk

Som en del av ett energiavtal från 2016 med S, MP och C är Moderaterna och Kristdemokraterna intresserade av att uppdatera avtalet för att inkludera ytterligare kärnkraft. De argumenterar för miljöns bästa och försörjningstryggheten.

Om det inte fungerar vill de utarbeta en ny pakt med Liberalerna och SD.

På grund av avtalets långsiktiga påverkan för svenskt näringsliv är jag intresserad av att de hävdar att de vill utöka det. Enligt energiminister Anders Ygeman finns det ingen annan kombination av partier som skulle kunna genomföra så långsiktiga lagar (S).

Kärnkrafts avtalet

Enligt honom finns det ingen anledning att se över avtalets kärnkraftsbestämmelser, men det finns en oro för nätproblem och tillgången till el till överkomliga priser. Trots att subventionerna för kraftvärme kommer att dras in som en del av januariavtalet mellan regeringen, C och L är han villig att se över villkoren för kraftvärme.

”Ja, vi tar bort subventionerna, men det kan finnas andra saker vi kan göra för att gynna den, inom ramen för energiöverenskommelsen”, tillägger Ygeman.

Äntligen, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund om M och KD:s gemensamma kampanj för mer kärnkraft. En ny långsiktig energistrategi kan tas fram direkt med M och KD, menar hans partiledare. Han har inga problem med att SD behåller förslag från riksdagsdiskussionerna om de väljer att göra det.

Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson, säger att M-KD:s åtgärder ligger i linje med vad SD har förespråkat.

Det finns en otillräcklig mängd

Det finns en otillräcklig mängd

En majoritet av riksdagens ledamöter skulle behöva enas om en ny inriktning, även om alla fyra partierna var med på tåget.

M och KD är i första hand intresserade av att uppdatera den befintliga överenskommelsen med regeringspartierna och Centerpartiet. Sedan överenskommelsen slöts för tre år sedan har mycket hänt och de redogör för nio saker som behöver granskas.

Centerpartiet motsätter sig en översyn som möjliggör en utbyggnad av kärnkraftsproduktionen.

Rickard Nordin, som representerar sitt parti i den kommitté som följer upp avtalet från 2016, anser att det finns ett behov av att ta itu med grundläggande frågor i stället för att plocka billiga poänger om vissa energikällor.

KD & M önskar se en enad front

KD & M önskar se en enad front

Vid en gemensam presskonferens med KD-ledaren Ebba Busch Thor förklarade Moderaternas ledare Ulf Kristersson: ”Vårt mål är inte att störa något energiavtal, utan att modernisera det.

KD-ledaren påpekar att det är först om andra ”vägrar” att genomföra de reformer som M och KD önskar som det kan vara dags att leta efter nya samarbeten.

Trots avtalets påståenden om motsatsen anser M och KD att det inte tar itu med de brådskande frågorna om att ta itu med klimatförändringarna och upprätthålla en konkurrenskraftig sektor. Eftersom kärnkraften är bra för miljön och för säkerheten i vår energiförsörjning anser politikerna att mer kärnkraft bör utvecklas och byggas. De vill att staten, i egenskap av fastighetsägare, ska uppmana Vattenfall att utreda om Ringhals 1 och 2 kan drivas på obestämd tid eller inte.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Politik

Varför vill ryssen ha Gotland?

Profilbild

Publicerad

Gotland är en väldigt strategiskt viktig del för Nato i Sverige. Det är också anledningen till varför Ryssland är så intresserade av Gotland och varför vi vill veta vad som händer om Ryssland invaderar Gotland.

På andra sidan Östersjön ligger en liten del land som kallas Suwalkikorridoren. Om Ryssland attackerade skulle det göra så att alla de baltiska länderna skärs av från resten av Nato. Skulle Ryssland ha Gotland under kontroll kommer Nato få det betydligt svårare att försvara de baltiska länderna.

Varför vill ryssen ha Gotland nu?

Det finns inget som tyder på att Ryssland kommer att attackera Gotland nu. Däremot vet man att Ryssland anser att Gotland är en väldigt bra strategisk punkt vid en attack av Nato. Säkerhetsläget anser man ändå vara under kontroll och Sverige håller hela tiden koll på vad Ryssland gör härnäst.

Försvarsmakten kan inte helt utesluta att ett väpnat angrepp mot Sverige kan ske i framtiden. Se till att säkra ett bra elavtal genom att jämföra alla elbolag i Sverige hos elleverantör.net först.

Fortsätt läsa

Politik

Fria Tider och massmedier i Sverige

Profilbild

Publicerad

I dagens Sverige finns det många tidningar och nyhetskällor som är kraftigt påverkade av deras politiska tillhörighet. De senaste decennium har varit präglade av den växande ”politiskt korrekta” rörelsen. Denna rörelsen har haft stora påverkningar på hur stora mediekällor som Dagens Nyheter och övriga tidningar rapporterar om händelser relaterade till invandring och brottsstatistik.

Fria Tider är en av få nyhetskällorna som motsätter sig denna rörelsen och strävar efter att se på Sverige med öppna klara ögon, orädda för att säga sanningen.

Vad är Fria Tider?

Fria Tider är en av de få svenskspråkig invandringskritisk nättidningarna. Vidare beskriver sig Fria Tider sig som fristående och frihetligt konservativ. Tidningen ägs av estniska företaget FT News Group OÜ i Tallinn. Det är även i Tallinn som deras internetservrar är placerade. Vidare är Fri Tider även Sveriges största prenumerationsfinansierade dagstidning på nätet.

Vem står bakom Fria Tider?

Fria Tider grundades 2009 av Widar Nord. Widar Nord är till denna dag chefredaktör för tidningen. Tidningen beskriver sig själva som en nättidning som bevakar och djupgranskar ämnen som får sparsamt med utrymme i allmän Svensk press. Fri Tider publicerar dagliga artiklar och blogginlägg med WordPress som teknisk plattform. Eftersom tidningen är helt webbaserade kan sidan nås från hela världen – direkt i din dator, surfplatta eller mobil.

Hur många läser Fria Tider?

Under valrörelsen 2014 vidgades Fria Tiders räckvidd kraftigt. Enligt en Sifos medie- och målgruppsundersökning år 2014, uppgick trafiken under augusti och september till mellan 400 000 och en halv miljon unika besökare om dagen.

Andra mätningar har upptäckt liknande siffror. Enligt mätföretaget siteworthtraffic har sajten haft ungefär 3 200 besökare per dag. En senare studie av Resume tog fram siffror som visar att 11 procent av svenskarna läser Fria Tider varje vecka. Detta är en högre procent sats än andelen som läser exempelvis Dagens Industri.

Vad skriver Fria Tider om?

Fria Tider publicerar dagliga nyhetsartiklar i många olika kategorier likt alla andra tidningar. De täcker inrikes och utrikes nyheter likväl som inom ekonomi, vetenskap och kultur. Tidningen menar att deras arbetssätt är att ”titta hur etablerad media gör – och därefter göra tvärtom”.

Expo har beskrivit Fria Tider som högerextrem, främlingsfientlig och rasistisk. Fria Tider uttrycker själva att de motsätter sig de ”lögner” som populär media använder för att försköna det politiska klimatet.

Sedan tidningens start har Fria Tider haft många engagerade skribenter delta med artiklar och krönikor till deras tidning. Bland de personer som medverkat i Fria Tider finns det många stora namn;

  • Finansmannen Carl Lundström,
  • Affärsmannen Patrik Brinkmann
  • Juristen Tobias Ridderstråle.

Tidningen publicerar även artiklar av utländska skribenter som;

  • Pat Buchanan,
  • Paul Gottfried,
  • Roger Scruton,
  • John Pilger,
  • Paul Craig Roberts,

Som källa har Fria Tider citerats av bland annat tidskrifterna;

  • Time,
  • Dagens Nyheter,
  • Daily Mail,
  • Huffington Post,
  • Ria Novosti,
  • National Review.

Hur pålitlig är Fria Tider?

Tack vare att Fria Tider inte är ägt av Svenska myndigheter och är prenumerationsfinansierade kan de rapportera mer ärligt och med klarspråk om nyheter relaterade till tabu ämnen. Fria Tider ställer sig utanför Sveriges PK-korridor och ser det som deras uppgift att rapportera ärligt om händelser i Sverige. Detta gör att Fria Tider är lika, om inte mer, pålitlig än andra nyhetskällor.

Sociala medier och kontakt

Utöver deras online tidning värnar Fria Tider om att vara närvarande på flera sociala medier för att få ut sitt budskap. Dessa sociala medierna inkluderar men är inte begränsat till;

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube

Fria Tider har haft en aktiva facebook sida sedan 27 mars 2010. På facebook lägger de kontinuerligt ut inlägg och artiklar om händelser i Sverige och runtom Norden. Deras facebook tillåter även användare att enkelt skicka artiklar mellan varandra – och sprida sanningen längre.

Fortsättningsvis har Fria Tider även ett framgångsrikt twitter konto som varit aktivt sedan December 2009. Med över 16 tusen följare uppdaterar de sina läsare på med de senaste nyheterna och uppdateringar relaterade till tidningen. Fortsättningsvis har tidningen även en kommersiell mejladress för alla intresserade skribenter. Tidningen söker ständigt efter nya talangfulla skribenter som ”vågar säga som det är”.

Avslutningsvis har Fria Tider även en Youtube kanal med över 8000 prenumeranter där de laddar upp videos relaterade till bland annat valrörelser och politiker. Intresserade och nyfikna med ett bredband eller internetuppkoppling kan kika igenom dessa kanaler.

Fortsätt läsa

Politik

C-politikern lämnar partiet

Profilbild

Publicerad

Bosse Svenson

Den svenska politikern Bosse Svenson (C) har avgått som kommunchef i stersund och har beslutat att lämna politiken helt och hållet. Det var här han befann sig när medborgarpartiet 2018, efter 24 år av socialdemokratisk dominans, tog över kommunstyret.

I mars fyller jag 62 år. Jag skulle vara 66 år vid valet 2026 om jag ställer upp igen i den följande valkampanjen och vinner en andra mandatperiod. Det är inte något som jag önskar. Politik på den här nivån är både spännande och dränerande, säger han till tidningen.

I slutet av januari 2022 väntas han avgå från posten. Partiet kommer att genomföra ett nomineringskonvent den 9 december för att välja en ny ledare.

Bosse Svensson har varit författare och chefredaktör i över 30 år innan han gick in i politiken 2010.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar