Politik

Fria Tider och massmedier i Sverige

Publicerad

I dagens Sverige finns det många tidningar och nyhetskällor som är kraftigt påverkade av deras politiska tillhörighet. De senaste decennium har varit präglade av den växande ”politiskt korrekta” rörelsen. Denna rörelsen har haft stora påverkningar på hur stora mediekällor som Dagens Nyheter och övriga tidningar rapporterar om händelser relaterade till invandring och brottsstatistik.

Fria Tider är en av få nyhetskällorna som motsätter sig denna rörelsen och strävar efter att se på Sverige med öppna klara ögon, orädda för att säga sanningen.

Vad är Fria Tider?

Fria Tider är en av de få svenskspråkig invandringskritisk nättidningarna. Vidare beskriver sig Fria Tider sig som fristående och frihetligt konservativ. Tidningen ägs av estniska företaget FT News Group OÜ i Tallinn. Det är även i Tallinn som deras internetservrar är placerade. Vidare är Fri Tider även Sveriges största prenumerationsfinansierade dagstidning på nätet.

Vem står bakom Fria Tider?

Fria Tider grundades 2009 av Widar Nord. Widar Nord är till denna dag chefredaktör för tidningen. Tidningen beskriver sig själva som en nättidning som bevakar och djupgranskar ämnen som får sparsamt med utrymme i allmän Svensk press. Fri Tider publicerar dagliga artiklar och blogginlägg med WordPress som teknisk plattform. Eftersom tidningen är helt webbaserade kan sidan nås från hela världen – direkt i din dator, surfplatta eller mobil.

Hur många läser Fria Tider?

Under valrörelsen 2014 vidgades Fria Tiders räckvidd kraftigt. Enligt en Sifos medie- och målgruppsundersökning år 2014, uppgick trafiken under augusti och september till mellan 400 000 och en halv miljon unika besökare om dagen.

Andra mätningar har upptäckt liknande siffror. Enligt mätföretaget siteworthtraffic har sajten haft ungefär 3 200 besökare per dag. En senare studie av Resume tog fram siffror som visar att 11 procent av svenskarna läser Fria Tider varje vecka. Detta är en högre procent sats än andelen som läser exempelvis Dagens Industri.

Vad skriver Fria Tider om?

Fria Tider publicerar dagliga nyhetsartiklar i många olika kategorier likt alla andra tidningar. De täcker inrikes och utrikes nyheter likväl som inom ekonomi, vetenskap och kultur. Tidningen menar att deras arbetssätt är att ”titta hur etablerad media gör – och därefter göra tvärtom”.

Expo har beskrivit Fria Tider som högerextrem, främlingsfientlig och rasistisk. Fria Tider uttrycker själva att de motsätter sig de ”lögner” som populär media använder för att försköna det politiska klimatet.

Sedan tidningens start har Fria Tider haft många engagerade skribenter delta med artiklar och krönikor till deras tidning. Bland de personer som medverkat i Fria Tider finns det många stora namn;

 • Finansmannen Carl Lundström,
 • Affärsmannen Patrik Brinkmann
 • Juristen Tobias Ridderstråle.

Tidningen publicerar även artiklar av utländska skribenter som;

 • Pat Buchanan,
 • Paul Gottfried,
 • Roger Scruton,
 • John Pilger,
 • Paul Craig Roberts,

Som källa har Fria Tider citerats av bland annat tidskrifterna;

 • Time,
 • Dagens Nyheter,
 • Daily Mail,
 • Huffington Post,
 • Ria Novosti,
 • National Review.

Hur pålitlig är Fria Tider?

Tack vare att Fria Tider inte är ägt av Svenska myndigheter och är prenumerationsfinansierade kan de rapportera mer ärligt och med klarspråk om nyheter relaterade till tabu ämnen. Fria Tider ställer sig utanför Sveriges PK-korridor och ser det som deras uppgift att rapportera ärligt om händelser i Sverige. Detta gör att Fria Tider är lika, om inte mer, pålitlig än andra nyhetskällor.

Sociala medier och kontakt

Utöver deras online tidning värnar Fria Tider om att vara närvarande på flera sociala medier för att få ut sitt budskap. Dessa sociala medierna inkluderar men är inte begränsat till;

 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube

Fria Tider har haft en aktiva facebook sida sedan 27 mars 2010. På facebook lägger de kontinuerligt ut inlägg och artiklar om händelser i Sverige och runtom Norden. Deras facebook tillåter även användare att enkelt skicka artiklar mellan varandra – och sprida sanningen längre.

Fortsättningsvis har Fria Tider även ett framgångsrikt twitter konto som varit aktivt sedan December 2009. Med över 16 tusen följare uppdaterar de sina läsare på med de senaste nyheterna och uppdateringar relaterade till tidningen. Fortsättningsvis har tidningen även en kommersiell mejladress för alla intresserade skribenter. Tidningen söker ständigt efter nya talangfulla skribenter som ”vågar säga som det är”.

Avslutningsvis har Fria Tider även en Youtube kanal med över 8000 prenumeranter där de laddar upp videos relaterade till bland annat valrörelser och politiker. Intresserade och nyfikna med ett bredband eller internetuppkoppling kan kika igenom dessa kanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trendar

Exit mobile version