{"id":619,"date":"2022-06-12T19:05:38","date_gmt":"2022-06-12T19:05:38","guid":{"rendered":"https:\/\/dagsbladet.se\/?p=619"},"modified":"2022-06-12T19:05:41","modified_gmt":"2022-06-12T19:05:41","slug":"allt-om-den-mexikanska-salsan-pico-de-gallo","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/dagsbladet.se\/allt-om-den-mexikanska-salsan-pico-de-gallo\/","title":{"rendered":"Allt om den Mexikanska salsan Pico de gallo"},"content":{"rendered":"\n

Pico de gallo\u00a0betyder\u00a0”tuppens n\u00e4bb” och ordet kommer fr\u00e5n Spanien. Det \u00e4r en tomatsalsa, denna salsa \u00e4r Mexikos nationals\u00e5s och \u00e4r extremt vanlig i alla mexikanska hush\u00e5ll och p\u00e5 andra st\u00e4llen v\u00e4lden \u00f6ver. <\/strong><\/p>\n\n\n\n

Just varf\u00f6r den \u00e4r Mexikos nationals\u00e5s beror p\u00e5 att salsan har exakt samma f\u00e4rger som landets flagga. R\u00f6d, gr\u00f6n och vit. Namnet p\u00e5 den h\u00e4r salsan har valts utefter s\u00e4ttet mexikanarna \u00e4ter den p\u00e5, de greppar salsan med tummen och pekfingret och det liknar utseendet p\u00e5 en tupps n\u00e4bb. Sj\u00e4lva namnet\u00a0pic\u00f3\u00a0de\u00a0gallo\u00a0har allts\u00e5 ingenting att g\u00f6ra med fysiska tuppar.<\/p>\n\n\n\n

Det g\u00e5r att g\u00f6ra\u00a0pico di gallo\u00a0p\u00e5 lite olika s\u00e4tt, vanligaste ingredienserna \u00e4r dock tomat, l\u00f6k, koriander, lime och chili. Hur du v\u00e4ljer att \u00e4ta\u00a0pica de gallo\u00a0p\u00e5 \u00e4r upp till dig. Du kan \u00e4ta det som en f\u00f6rr\u00e4tt, med till exempel nacho chips och liknande. Eller s\u00e5 passar denna salsa till olika tacor\u00e4tter, som bland annat fajitas. quesadillas och enchiladas. <\/p>\n\n\n\n

Du som gillar salsa kommer \u00e4ven \u00e4lska att ha den som\u00a0fish tacos s\u00e5s. En annan f\u00f6rdel med denna salsa f\u00f6rutom att den \u00e4r gudomligt god, \u00e4r att den \u00e4r v\u00e4ldigt nyttig och den f\u00f6rebygger ocks\u00e5 sjukdomar, till exempelvis f\u00f6rkylning. Den kan \u00e4ven st\u00e4rka immunf\u00f6rsvaret i allm\u00e4nhet.<\/p>\n\n\n\n\n\n

Picco de gallo historia<\/h2>\n\n\n\n
\"Picco<\/figure>\n\n\n\n

Det \u00e4r sv\u00e5rt att s\u00e4ga n\u00e4r\u00a0pico de gallo\u00a0f\u00f6rst blev ett recept. Dock finns det m\u00e5nga spanska specialister inom omr\u00e5det, det finns en hel del spanska recept fr\u00e5n 1300-talet under den s\u00e5 kallade ”azteksika tiden”. <\/strong><\/p>\n\n\n\n

P\u00e5 denna tid var det flera hundratals mexikaner eller azteker som befolkningen kallades d\u00e5, som b\u00f6rjade bygga ett ”rike”. Riket blev er\u00f6vrat av andra spanjorer inom kort. Dessa specialister har gjort mycket forskning fr\u00e5n den tiden och vilken mat som var mest popul\u00e4r d\u00e5. Specialisterna uppskattar att\u00a0pico de gallo\u00a0fanns redan d\u00e5.<\/p>\n\n\n\n

Pico de gallo recept<\/h3>\n\n\n\n

Den h\u00e4r salsan kan du som sagt g\u00f6ra p\u00e5 flera olika vis, du kan v\u00e4lja att g\u00f6ra den med en personlig touch eller f\u00f6lja det traditionella receptet. Oavsett vilka ingredienser du v\u00e4ljer att till\u00e4gga s\u00e5 kommer resultatet bli garanterat supergott. Om du inte v\u00e4ljer n\u00e5got helt opassande som inte g\u00e5r ihop med en salsa det vill s\u00e4ga.<\/p>\n\n\n\n

Vill du ha yttligare inspiration kan du prova googla p\u00e5 ”pico de gallo\u00a0recipe” och ”gallo pinto recept” eller ”recept\u00a0pico de gallo” f\u00f6r att f\u00e5 mer resultat. Grunden i salsan \u00e4r dock alltid tomater, beronde p\u00e5 hur mycket salsa du ska g\u00f6ra kan du beh\u00f6va v\u00e4ldigt m\u00e5nga tomater. <\/p>\n\n\n\n

Ska du till exempel anordna en fest med mexikanskt tema s\u00e5 passar den h\u00e4r salsan perfekt, t\u00e4nk p\u00e5 att du anv\u00e4nder ett recept som d\u00e5 \u00e4r anpassat f\u00f6r r\u00e4tt antal personer, s\u00e5 att alla f\u00e5r chans att smaka p\u00e5 den goda salsan.<\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r salsan p\u00e5 ditt vis<\/h4>\n\n\n\n
\"G\u00f6r<\/figure>\n\n\n\n

Vill du g\u00f6ra dina\u00a0pico de gallo\u00a0extra kryddig och stark kan du till\u00e4gga \u00e4nnu mer chili eller jalapenos. T\u00e4nk p\u00e5 att inte ha i f\u00f6r mycket av det ena p\u00e5 en g\u00e5ng, det kan bli alldeles f\u00f6r starkt. Ett bra tillv\u00e4gag\u00e5ngss\u00e4tt \u00e4r att smaka sig fram tills du k\u00e4nner dig n\u00f6jd med smaken.\u00a0<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Pico de gallo\u00a0\u00e4r ett m\u00e5ste om du \u00e4r ett tex-mex fan. Smakerna fr\u00e5n salsan g\u00e5r perfekt ihop med det mexikanska k\u00f6ket.\u00a0Pico de gallo\u00a0\u00e4r verkligen gott till alla typer av tacor\u00e4tter, \u00e4ven som\u00a0fisktacos s\u00e5s.<\/p>\n\n\n\n

Tacos beh\u00f6ver n\u00e4mligen inte enbart handla om k\u00f6tt eller kyckling, faktum \u00e4r att det finns m\u00e5nga goda recept p\u00e5 fisktacos. Till den matr\u00e4tten kan du skapa flera olika smaskiga varianter p\u00e5 tillbeh\u00f6r fish tacos. Du beh\u00f6ver inte bara anv\u00e4nda pico de gallo till tex-mex r\u00e4tter, det g\u00e5r givetvis lika bra att \u00e4ta det till andra goda matr\u00e4tter. Ett v\u00e4ldigt smarrigt alternativ \u00e4r exempelvis en omelett pico de gallo. Oavsett om du ska \u00e4ta pico de gallo som fisktacos tillbeh\u00f6r eller till traditionella quesadillas kommer du utan tvekan bli n\u00f6jd med smaksensationen.<\/p>\n\n\n\n

Tips p\u00e5 ett gott recept<\/h5>\n\n\n\n
\"Tips<\/figure>\n\n\n\n

\u00c4r det f\u00f6rsta g\u00e5ngen du ska prova g\u00f6ra\u00a0pico de gallo\u00a0\u00e4r det b\u00e4st att b\u00f6rja med ett grundligt och traditionellt recept, dels f\u00f6r att det \u00e4r ganska simpelt att g\u00f6ra men ocks\u00e5 f\u00f6r att det inte kr\u00e4vs mycket f\u00f6r att du ska tycka om denna salsa. F\u00f6r att g\u00f6ra det enkelt f\u00f6r dig kan du ta del av ett simpelt men mycket gott recept h\u00e4r:<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ingredienser<\/strong><\/p>\n\n\n\n

  • Gul l\u00f6k<\/li>
  • Tomater (antal beroende p\u00e5 m\u00e4ngd)<\/li>
  • R\u00f6d peppar eller chili<\/li>
  • Kruka med koriander<\/li>
  • Saften fr\u00e5n en lime<\/li>
  • Salt<\/li><\/ul>\n\n\n\n

    Du kan givetvis v\u00e4lja valfri m\u00e4ngd p\u00e5 dess ingredienser. Det enda du egentligen beh\u00f6ver g\u00f6ra \u00e4r att hacka alla ingredienser och blanda de i en sk\u00e5l. Smaka av f\u00f6r att se till att du har hittat smaken du \u00e4r ute efter. Oavsett om du ska bjuda dina v\u00e4nner p\u00e5 tex-mex kv\u00e4ll eller bjuda din partner p\u00e5 en romantisk middag s\u00e5 \u00e4r Pico de gallo ett alternativ som g\u00e5r hem hos m\u00e5nga. Det \u00e4r n\u00e4stan helt om\u00f6jligt att misslyckas med eftersom det \u00e4r otroligt simpelt att r\u00f6ra ihop en god pico de gallo, f\u00f6rutom det \u00e4r det ocks\u00e5 billigt och nyttigt.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

    Pico de gallo\u00a0betyder\u00a0”tuppens n\u00e4bb” och ordet kommer fr\u00e5n Spanien. Det \u00e4r en tomatsalsa, denna salsa \u00e4r Mexikos nationals\u00e5s och \u00e4r extremt vanlig i alla mexikanska hush\u00e5ll och p\u00e5 andra st\u00e4llen v\u00e4lden \u00f6ver. Just varf\u00f6r den \u00e4r Mexikos nationals\u00e5s beror p\u00e5 att salsan har exakt samma f\u00e4rger som landets flagga. R\u00f6d, gr\u00f6n och vit. Namnet p\u00e5 […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":620,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[220],"tags":[221],"class_list":["post-619","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-mat","tag-pico-de-gallo"],"amp_enabled":true,"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/619"}],"collection":[{"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=619"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/619\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":624,"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/619\/revisions\/624"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/media\/620"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=619"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=619"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/dagsbladet.se\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=619"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}