Anslut dig till oss

Teknik

Sänk dina elkostnader med rätt elavtal

Publicerad

Med rätt elavtal kan du sänka dina elkostnader. Det finns olika typer av elavtal och det är viktigt att du väljer det avtal som passar just ditt behov. Du bör titta på hur mycket el du förbrukar i genomsnitt per månad och jämföra det med olika elavtal. Detta hjälper dig att hitta ett avtal som ger dig bäst rabatt på din elräkning.

Det finns flera olika typer av elavtal. Du kan välja ett fast prisavtal, ett flex prisavtal eller ett index prisavtal. Fast prisavtal innebär att du betalar ett fast pris per kWh under avtalstiden. Detta är ett bra val om du vill ha en stabil elkostnad. Flex prisavtal innebär att priset på el varierar under avtalstiden. Detta kan vara bra om du tror att elpriset kommer att gå ner under avtalstiden. Index prisavtal innebär att du betalar det aktuella spot priset för el plus ett fast belopp per kWh. Detta kan vara bra om du vill ha möjlighet att ta del av eventuella prissänkningar på den europeiska elmarknaden och hitta det bästa elavtalet som man kan få tag på.

Varför ändras elpriserna?

Elpriserna ändras beroende på flera olika faktorer. Priserna påverkas av hur mycket el som används, vilket i sin tur beror på säsong och väder. Vid varmare temperaturer används mer el för att kyla ner husen, och då stiger priserna. Vid kallare väder används mer el för uppvärmning, och då ökar också priserna. Priserna påverkas även av hur mycket el som produceras i landet. Om det finns en brist på el, till exempel på grund av en extrem värmebölja, kan det leda till högre priser. Saker som händer i världen påverkar också givetvis priserna precis som på andra produkter. T ex oroligheterna i Ryssland och Ukraina och andra delar av världen gör att marknaden är mer känslig och svänger också mer på grund av det.

Elpriserna kan också påverkas av politiska beslut. Om staten bestämmer sig för att sänka elpriserna, kan det leda till en ökning av efterfrågan och därmed även högre priser. En del kanske hoppas på förändringar varje gång det är nya omröstningar men det brukar inte bli någon större förändring i det stora hela.

Vad du bör tänka på när du väljer ett elavtal

Det finns många olika elavtal på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Det är viktigt att tänka på hur mycket el man faktiskt använder, och sedan jämföra det med olika elavtal. Många avtal har en fast månadskostnad, men det finns också avtal där man betalar per kWh. Dessa avtal är ofta dyrare i slutändan, så det är viktigt att titta på hur mycket el man faktiskt använder innan man tecknar ett sådant avtal. Det går också att teckna ett elavtal med en fast månadskostnad och en rörlig kostnad per kWh. Detta innebär att man betalar en fast summa varje månad, och sedan en extra kostnad per kWh som man faktiskt använder. Detta är ofta ett bra alternativ för den som vill ha lite flexibilitet i sitt elavtal.

Tips för hur du kan sänka dina elkostnader utan att behöva byta elleverantör

Det finns flera sätt att sänka dina elkostnader utan att behöva byta elleverantör. Här är några tips:

-Installera en termostat. En termostat kan hjälpa dig att spara pengar genom att automatiskt stänga av värmen eller luftkonditioneringen när du inte är hemma.
-Använd energisparlampor. Energisparlampor använder mindre energi än vanliga glödlampor, och de varar också längre.
-Stäng av apparater och belysning när du inte använder dem. Det hjälper inte bara till att spara energi, det minskar också risken för brand.
-Rensa damm från ventilationsgallren och andra elektriska apparater. Damm kan orsaka apparaterna att arbeta hårdare, vilket leder till högre elkostnader.
-Håll dörrar och fönster stängda när du använder luftkonditionering eller värme. Det hjälper till att hålla temperaturen inomhus jämn och kan minska din energianvändning med upp till 10%.
-Titta på din elräkning för att se vilken typ av elprisplan du har. Det finns olika typer av planer, och vissa kan vara mer kostnadseffektiva än andra.
-Kontakta din elleverantör om du har frågor eller funderingar. De flesta leverantörer har kundtjänstrepresentanter som kan hjälpa dig med att förstå ditt elavtal och ge råd om hur du kan spara pengar på din elräkning.

När man bor i en bostadsrätt är det ofta föreningen som sköter elavtalet. Detta innebär dock inte att man som boende inte kan påverka vilket avtal föreningen tecknar. Du kan ändå jämföra olika elavtal och välja det som passar dig och din lägenhet bäst! Man tjänar alltid på att jämföra elpriser,

När man jämför olika elpriser kan man spara mycket pengar på sitt elavtal. Det är inte ovanligt att man som boende i en bostadsrätt kan spara upp till tusenlappar per år jämfört med det avtal föreningen tecknar. Detta gör det viktigt att ta reda på vilket avtal föreningen har och jämföra det mot andra alternativ.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Teknik

4 tips för cybersäkerhet du inte får missa

Publicerad

Nuförtiden är det viktigare än någonsin att ta cybersäkerheten på allra högsta allvar. De cyberkriminella växer ständigt i antal, samt förfinar sina metoder för varje dag som går. Därmed är det viktigt att du vet vad du ska göra för att skydda dig.

Detta är extra viktigt när du behandlar känsliga uppgifter, filer eller pengar, exempelvis om du är spelar hos ett onlinebaserat casino. Här bör du för det första välja ett stort och pålitligt företag med svensk spellicens, men det kan även vara en bra idé att välja en aktör som tar säkerheten på allvar, t.ex. inloggning via BankID.

4 tips för cybersäkerhet som är viktiga att beakta

Nedan är 4 viktiga exempel:

Använd inte samma lösenord till flera tjänster

När du väl har skapat ett säkert lösenord får du inte använda samma lösenord till flera tjänster eller konton. Varje enskilt konto eller tjänst måste ha sitt eget lösenord, annars utsätter du dig för onödiga risker. Om en av dessa tjänster råkar ut för en läcka, kan hackare använda informationen för att få tillgång till dina andra konton. Katastrof, eller hur?

Lösningen är enkel. Använd olika lösenord till olika konton.

Om du vill slippa skapa egna lösenord för varje konto kan du istället använda en lösenordshanterare som gör grovjobbet åt dig. Här behöver du endast komma ihåg lösenordet till lösenordshanteraren, sedan skapar mjukvaran säkra lösenord till samtliga din konton. Smidigt, säkert och enkelt.

Håll dig borta från offentliga nätverk

När du befinner dig på ett hotell, galleria eller restaurang kan det vara lockande att koppla upp sig mot deras nätverk. Tyvärr finns det alldeles för många säkerhetsrisker med detta för att det ska vara värt det.

Om du är väl bekant med cybersäkerhet, använder en VPN och endast kopplar upp dig mot lösenordsskyddade nätverk kan det dock i vissa fall vara okej att göra så, t.ex. vid övernattning hos hotell eller liknande.

Men du bör åtminstone hålla dig borta från de icke-lösenordsskyddade nätverken på offentliga platser. Här kan cyberkriminella finnas och kommer i sådana fall göra allt för att få tillgång till dina uppgifter.

Skapa ett separat nätverk för dina gäster

Det kan vara en bra idé att skapa ett separat nätverk för dina gäster på ditt egna nätverk. Anledningen till detta är att du aldrig vet vilken typ av virus de drar med sig hem till dig, och om de kopplar upp sig mot ett gästnätverk istället för ditt primära nätverk, sänker du risken att även dina enheter blir infekterade.

Även om du litar på dina vänner och familj är detta ett steg som inte bör undvikas.

Byt namn och lösenord på ditt nätverk

Du bör byta både namn och lösenord på din router och hemnätverk. Anledningen till detta är att du gör det betydligt svårare för hackare att ta sig in på ditt nätverk.

Om du lämnar kvar det ursprungliga namnet kommer de veta vilken typ av router du använder, och i de flesta fall är det förinställda lösenordet väldigt simpelt.

Därmed är det viktigt att du byter både namn och lösenord. Namnet bör heller inte göra att det går att koppla till dig på något sätt.

Fortsätt läsa

Teknik

Kristaller och stenar: En omfattande guide

Publicerad

Genom

Kristaller och stenar

Vare sig du är intresserad av att testa kristallernas påstådda helande egenskaper och lyckoeffekter eller om du bara vill lägga till något till din inredning, har vi tagit hand om dig med våra enkla råd om hur du kan börja använda kristaller nu.

Här är en kort och fin sammanfattning av all information du behöver veta om kristaller.

Gamla civilisationer inklusive mayaindianerna och egyptierna, trodde att kristaller hade läkande och energigivande egenskaper.

I ett försök att utnyttja kristallernas mystiska potential formade människor dem till smycken och använde dem som designelement i allt från tempel till skyskrapor.

Innan intresset för kristaller ökade på senare tid hade denna urgamla verksamhet nästan glömts bort.

Om du vill köpa kristaller och stenar så rekommenderar vi kristallerna.se

Jag har sammanställt några förslag på hur du kan ansluta dig till kristalltåget och använda dem i din vanliga rutin.

Bild på våra favorit kristaller

Bestäm först vad du vill åstadkomma (komma över en förälskelse, kanske?). en befordran på jobbet, kanske?) och ordna sedan ett visst sortiment av kristaller och stenar i en bestämd layout.

Dessa konfigurationer är avsedda att absorbera och överföra energi.

Accessoarer med kristallsmycken: Om du vill krydda dina accessoarer, varför inte besöka din lokala stenbutik och köpa en vacker kristallring eller ett vackert kristallhalsband? Rosa kvarts är känd för att locka till sig kärlek, och alla kommer att vilja veta var du har köpt ditt speciella kristallhalsband eller armband.

Användningen av kristaller för terapeutiska ändamål är på väg att återuppstå. Genom att göra en enkel internetsökning kan du hitta flera exempel på hur man arrangerar kristaller på kroppen och vilka kristaller man ska använda.

Blå spetsagat har till exempel antistressegenskaper. Användningen av en älskad kristall som meditationstillbehör är ett annat genomförbart val.

Om du använder kristaller för healing, hur går det då till?

Helande kristaller

Du kanske tänker: ”Visst är kristaller underbara att titta på, men kan de verkligen läka en huvudvärk eller hjälpa mig att hitta kärleken?” om din skepticism är stark.

Här är resonemanget: Eftersom all materia, inklusive kristaller som bryts ur jorden, består av energi kan kristaller antingen suga upp eller avge energi beroende på vad som behövs.

Som vi sa, troende eller icke-troende, kan det inte skada att omge sig med vackra kristaller, så varför inte ge det en chans?!

Är det dags att börja din samling?

Lepidolit

även kallad ”fredsmäklaren”, är en av våra favoritkristaller på grund av dess lugnande effekt på ångest.

Selenit

Är en annan av våra favoriter på grund av dess förmåga att rensa och rena

Svart Turmalin

Medan svart turmalin fungerar som en skyddande sköld och källa till tröstande energi.

Fortsätt läsa

Teknik

Vad är en elsparkcykel och hur köper du rätt modell?

Publicerad

Genom

Två personer som åker elsparkcykel

En vanlig elsparkcykel består av två hjul, ett däck (en plattform) och ett styre. Moderna elsparkcyklar skiljer sig från sina icke-drivna förfäder genom ett antal funktioner, bland annat ett batteri, elektronik, en större ram och ofta luftfyllda däck.

De allra flesta elsparkcyklar är avsedda att köras stående, men flera modeller kan utrustas med tillbehör för att bli elektriska skotrar med säte.

I takt med att delningstjänster för elektriska skotrar som Voi, Tier och Lime snabbt har utökat sin närvaro i storstäderna har efterfrågan på elektriska parkcyklar ökat i motsvarande grad.

Elsparkcyklarnas påverkan på miljön

De positiva effekterna av scooterdelning på miljön har ökat allmänhetens medvetenhet om fenomenet; användningen under epidemier har gjort det enklare att hålla reda på sina avstånd genom att undvika kollektivtrafik, vilket i sin tur har drivit på expansionen av den privata marknaden.

I takt med att den privata sektorn fortsätter att expandera kommer fler och fler elsparkcyklar av olika märken och modeller från utlandet.

Faktorer att tänka på när man köper en elsparkcykel

Faktorer att tänka på

Det är viktigt att välja den bästa elsparkcykeln du har råd med, eftersom detta är en långsiktig investering och du bör skaffa en som du faktiskt kommer att använda och gilla.

Lagstiftningen i Sverige tillåter hastigheter på upp till 20 km/h på elsparkcyklar, som bara är tunna plankor med styr och bommar, så säkerheten är av största vikt. Men det finns mer att tänka på än bara det…

Även om vissa elsparkcyklar är utformade för att vara lätta och smidiga så att cyklisterna kan stiga på och av med lätthet, innebär detta ibland att man måste kompromissa med räckvidden.

Långväga pendlare som också tar tåget eller bussen skulle ha stor nytta av att äga en elsparkcykel.

Att fokusera på batteri är inte alltid rätt

Ett elsparkcykel batteri

När andra elsparkcyklar prioriterar batterikapacitet för att få större räckvidd hamnar de i skrymmande konstruktioner som är svåra att åka.

Om du har en arbetsplats och en bostadsort i samma stad är detta att föredra framför att ta kollektivtrafiken. Allt handlar om att göra kompromisser.

Elsparkcyklar med stora batteripaket är det bästa alternativet för långväga pendling. En mindre och lättare elsparkcykel kan vara att föredra om du bara planerar att använda den för den sista delen av resan.

Elsparkcykel appar

En man som använder en elsparkcykel app

Appar som är utformade för att fungera med dessa elsparkcyklar ger en mängd bekvämligheter till din tur.

Den digitala låsningen och upplåsningen av elmotorn är en välkommen säkerhetsfunktion.

I vissa av programmen kan du också anpassa din elsparkcyklel, med alternativ som förlängd batteritid i Eco-läge eller snabbare acceleration i Sport-läge.

När det gäller sparkcykeln ser vi inte inkluderandet av en app som ett måste så mycket som en bra förmån.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar