Politik

Ny EU Skatt för Facebook & Google

Publicerad

Google och Facebook, de två största webbföretagen i världen, kommer inte att omfattas av några nya skatter. Förslagen från EU-kommissionen får vänta till i höst, efter påtryckningar från USA.

Innan EU och dess medlemsstater kommer med en egen plan för att beskatta internetjättar som Facebook och Google har USA:s budskap till EU:s medlemmar varit tydligt. Det avtal som slutits om en global miniminivå för bolagsskatt måste först slutföras.

OECD-länderna har kommit överens om att avskaffa befintliga digitala skatter som USA anser vara orättvisa och att undvika att införa jämförbara åtgärder i framtiden. USA:s finansminister Janet Yellen sade på söndagen att Europeiska kommissionen och EU-länderna nu måste bestämma hur de ska gå vidare.

Måste vänta tills vidare

Europeiska unionens svar var blixtsnabbt. Ursprungligen skulle idén presenteras nästa vecka, men den har lagts på is tills vidare.

Talesman Daniel Ferrie uppgav vid kommissionens ordinarie pressbriefing i Bryssel på måndagen att kommissionen har beslutat att lägga vårt förslag om en digital avgift på is.

EU-kommissionen förklarar sitt beslut med att G20-avtalet om bolagsskatt först måste slutföras.

Det är en lyckad dag för den svenska finansministern Magdalena Andersson (S).

Jag tycker att det är en bra idé. För oss är det här globala problem som kräver en global lösning, och vi verkar komma närmare i dag, sade Andersson på väg till ett möte med kollegor från andra EU-länder och USA:s besökare Janet Yellen i Bryssel på måndagen.

Som ett resultat av kommissionens uttalande väntas konferensen inte längre sluta i bitterhet om den digitala skatten. Därför vill Andersson att ett bredare allmänt samtal ska äga rum i stället.

Det kommer troligen att bli en hel del diskussioner om hur man kan bygga upp en politik som hjälper till att starta om ekonomierna samtidigt som man fokuserar på jämlikhet och hållbarhet nu när krisen är över, förutspår den belgiska finansministern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trendar

Exit mobile version