Anslut dig till oss

Politik

Ny EU Skatt för Facebook & Google

Publicerad

Bild på EU och facebook

Google och Facebook, de två största webbföretagen i världen, kommer inte att omfattas av några nya skatter. Förslagen från EU-kommissionen får vänta till i höst, efter påtryckningar från USA.

Innan EU och dess medlemsstater kommer med en egen plan för att beskatta internetjättar som Facebook och Google har USA:s budskap till EU:s medlemmar varit tydligt. Det avtal som slutits om en global miniminivå för bolagsskatt måste först slutföras.

OECD-länderna har kommit överens om att avskaffa befintliga digitala skatter som USA anser vara orättvisa och att undvika att införa jämförbara åtgärder i framtiden. USA:s finansminister Janet Yellen sade på söndagen att Europeiska kommissionen och EU-länderna nu måste bestämma hur de ska gå vidare.

Måste vänta tills vidare

Måste vänta tills vidare

Europeiska unionens svar var blixtsnabbt. Ursprungligen skulle idén presenteras nästa vecka, men den har lagts på is tills vidare.

Talesman Daniel Ferrie uppgav vid kommissionens ordinarie pressbriefing i Bryssel på måndagen att kommissionen har beslutat att lägga vårt förslag om en digital avgift på is.

EU-kommissionen förklarar sitt beslut med att G20-avtalet om bolagsskatt först måste slutföras.

Det är en lyckad dag för den svenska finansministern Magdalena Andersson (S).

Det är en lyckad dag för den svenska finansministern Magdalena Andersson (S).

Jag tycker att det är en bra idé. För oss är det här globala problem som kräver en global lösning, och vi verkar komma närmare i dag, sade Andersson på väg till ett möte med kollegor från andra EU-länder och USA:s besökare Janet Yellen i Bryssel på måndagen.

Som ett resultat av kommissionens uttalande väntas konferensen inte längre sluta i bitterhet om den digitala skatten. Därför vill Andersson att ett bredare allmänt samtal ska äga rum i stället.

Det kommer troligen att bli en hel del diskussioner om hur man kan bygga upp en politik som hjälper till att starta om ekonomierna samtidigt som man fokuserar på jämlikhet och hållbarhet nu när krisen är över, förutspår den belgiska finansministern.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Politik

C-politikern lämnar partiet

Publicerad

Bosse Svenson

Den svenska politikern Bosse Svenson (C) har avgått som kommunchef i stersund och har beslutat att lämna politiken helt och hållet. Det var här han befann sig när medborgarpartiet 2018, efter 24 år av socialdemokratisk dominans, tog över kommunstyret.

I mars fyller jag 62 år. Jag skulle vara 66 år vid valet 2026 om jag ställer upp igen i den följande valkampanjen och vinner en andra mandatperiod. Det är inte något som jag önskar. Politik på den här nivån är både spännande och dränerande, säger han till tidningen.

I slutet av januari 2022 väntas han avgå från posten. Partiet kommer att genomföra ett nomineringskonvent den 9 december för att välja en ny ledare.

Bosse Svensson har varit författare och chefredaktör i över 30 år innan han gick in i politiken 2010.

Fortsätt läsa

Politik

Sverigedemokraterna vill sänka bensinskatten

Publicerad

Bild på Jimmie Åkesson

Nästan 200 vallöften har ingått i Sverigedemokraternas valprogram. De förväntas kosta regeringen mer än hundra miljarder kronor per år. Som en del av sitt program lovar partiet att ge stöd till bilister genom att höja kilometeravdraget, sänka bränsleskatterna generellt och stoppa höjningarna av bilskatterna.

Att sänka priset på bensin och diesel är något vi strävar efter

SD vill sänka priset på bensin och diesel med 1 krona genom att bland annat minska den mängd biobränsle som producenterna måste blanda in.

Som Martin Kinnunen, miljötalesperson på SD, påpekar ingår ”kompletta biobränslen”, inklusive palmolja, i inblandningen.

För att göra det enklare för landsbygdens bilister säger MP:s talesperson Gustav Fridolin till Ekot att det är fel väg att gå att gå för att öka utsläppen.

Som ett resultat av SD:s politik kommer det att ske betydande minskningar av miljökontroller och subventioner för biobränslen.

Besparingar och skattesänkningar

Besparingar och skattesänkningar

SD:s partiledare Jimmie kesson säger att välfärdsreformen är en av de viktigaste idéerna. Varje år planerar partiet att öka sjukvårdsutgifterna med 5,3 miljarder respektive äldreomsorgsutgifterna med 2,6 miljarder.

För att kompensera detta planerar partiet att sänka inkomst- och pensionsskatterna med 32 miljarder. Redan nästa år kommer skatteklyftan mellan pensioner och löner att avskaffas.

En ytterligare sänkning av inkomstskatterna kommer enligt Jimmie kesson att påverka pensionerna.

Fler lärlingsplatser och en sänkning av arbetsgivaravgiften är två av de viktigaste åtgärderna för att skapa mer sysselsättning.

Genom att avskaffa nystartsjobb och lägga ner den offentliga arbetsförmedlingen hoppas SD kunna spara 28 miljarder dollar på tio år.

År 2022 beräknas staten samla in 32 miljarder kronor i besparingar genom migrations- och integrationspolitiken, vilket kommer att täcka kostnaden för valpropositionen.

Fortsätt läsa

Politik

Moderaterna & Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft

Publicerad

Bild på ett svenskt kärnkratverk

Som en del av ett energiavtal från 2016 med S, MP och C är Moderaterna och Kristdemokraterna intresserade av att uppdatera avtalet för att inkludera ytterligare kärnkraft. De argumenterar för miljöns bästa och försörjningstryggheten.

Om det inte fungerar vill de utarbeta en ny pakt med Liberalerna och SD.

På grund av avtalets långsiktiga påverkan för svenskt näringsliv är jag intresserad av att de hävdar att de vill utöka det. Enligt energiminister Anders Ygeman finns det ingen annan kombination av partier som skulle kunna genomföra så långsiktiga lagar (S).

Kärnkrafts avtalet

Enligt honom finns det ingen anledning att se över avtalets kärnkraftsbestämmelser, men det finns en oro för nätproblem och tillgången till el till överkomliga priser. Trots att subventionerna för kraftvärme kommer att dras in som en del av januariavtalet mellan regeringen, C och L är han villig att se över villkoren för kraftvärme.

”Ja, vi tar bort subventionerna, men det kan finnas andra saker vi kan göra för att gynna den, inom ramen för energiöverenskommelsen”, tillägger Ygeman.

Äntligen, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund om M och KD:s gemensamma kampanj för mer kärnkraft. En ny långsiktig energistrategi kan tas fram direkt med M och KD, menar hans partiledare. Han har inga problem med att SD behåller förslag från riksdagsdiskussionerna om de väljer att göra det.

Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson, säger att M-KD:s åtgärder ligger i linje med vad SD har förespråkat.

Det finns en otillräcklig mängd

Det finns en otillräcklig mängd

En majoritet av riksdagens ledamöter skulle behöva enas om en ny inriktning, även om alla fyra partierna var med på tåget.

M och KD är i första hand intresserade av att uppdatera den befintliga överenskommelsen med regeringspartierna och Centerpartiet. Sedan överenskommelsen slöts för tre år sedan har mycket hänt och de redogör för nio saker som behöver granskas.

Centerpartiet motsätter sig en översyn som möjliggör en utbyggnad av kärnkraftsproduktionen.

Rickard Nordin, som representerar sitt parti i den kommitté som följer upp avtalet från 2016, anser att det finns ett behov av att ta itu med grundläggande frågor i stället för att plocka billiga poänger om vissa energikällor.

KD & M önskar se en enad front

KD & M önskar se en enad front

Vid en gemensam presskonferens med KD-ledaren Ebba Busch Thor förklarade Moderaternas ledare Ulf Kristersson: ”Vårt mål är inte att störa något energiavtal, utan att modernisera det.

KD-ledaren påpekar att det är först om andra ”vägrar” att genomföra de reformer som M och KD önskar som det kan vara dags att leta efter nya samarbeten.

Trots avtalets påståenden om motsatsen anser M och KD att det inte tar itu med de brådskande frågorna om att ta itu med klimatförändringarna och upprätthålla en konkurrenskraftig sektor. Eftersom kärnkraften är bra för miljön och för säkerheten i vår energiförsörjning anser politikerna att mer kärnkraft bör utvecklas och byggas. De vill att staten, i egenskap av fastighetsägare, ska uppmana Vattenfall att utreda om Ringhals 1 och 2 kan drivas på obestämd tid eller inte.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar

Copyright © 2022 Dagsbladet.se