Anslut dig till oss

Uncategorized

Hur länge har Kalle Ankas Jul funnits?

Profilbild

Publicerad

Kalle anka

Att fira julafton med Kalle Anka (och hans vänner) är för svenskar en självklarhet lika klar som isen över vilken räven raskar. Det är lika klart som att julskinska ska finnas på julbordet, eller att granen ska stå så trångt och besvärligt som möjligt att det är omöjligt att inte bli livrädd att du ska råka välta omkull den åtminstone tre gånger per dag.

Men många svenskar vet nog inte om att om du skulle fira jul hos en amerikan och fråga vid klockan 3 p.m. varför ingen sitter vid tv:n så skulle de se på dig konstigt. Mest så för att julfirandet inte börjar förrän dagen efter på den 25:e, men också för att de nog aldrig ens har hört talas om Kalle Ankas Jul. De skulle nog också undra varför du insisterar att det är Kalle Ankas jul och inte Musse Piggs.

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, eller From All of Us to All of You som den heter på engelska, är en animerad tv-julspecial som hade sin premiär i USA den 19 december 1958 som ett avsnitt av antologi-serien The Wonderful World of Disney. Det är en serie som kombinerar gamla filmer och filmsnuttar med nya, både animerade och live-action.

“Kalle Ankas Jul” var alltså från början ett engångs-avsnitt likt resten av avsnitten som hade visats veckovis sedan 1954. Det var inte förrän 1963 som avsnittet gick i repris för första gången, då som ett sätt att göra reklam för studions bioaktuella och kommande filmer. Avsnittet fortsatte visas fram till början av 80-talet, men efter det har det bara sänts ett antal gånger. Men i Sverige var det andra (jul)visor.

Kalle Ankas film är klassiker

Hur länge har Kalle Ankas Jul funnits i Sverige? 62 år. Varje år sedan julafton 1960 har Kalle Anka direktsänds på svensk tv. Hur vi ännu inte har tröttnat på det är ett mysterium lika stor som hur den där förbaskade färgen fungerar. 

Varje år sitter över 3,5 miljoner vuxna och barn och skrattar åt Kalle och Musse då de äter majs som en skrivmaskin, trots att barnen nog aldrig har haft någon aning om varför majsen plingar. Men de skrattar ändå, mest för att inte göra deras föräldrar besvikna. 

Kalle Ankas Jul är nog den enda gången de ens har sett en Kalle Anka-film, vilket säger något om hur betingade och traumatiserade vi har blivit då vi tvingar våra barn och barnbarn att genomgå det vi omedvetet var tvungna att genomgå sedan första andetag.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uncategorized

En Vinter i Sälen: Boendealternativ och Aktiviteter Utöver Skidåkning

Profilbild

Publicerad

Många ser fram emot att fira nyår i en mysig stuga i Sälen. Om detta låter lockande för dig, se till att boka ditt boende i god tid, eftersom de mest populära stugorna snabbt blir fullbokade.

Hyra Stuga Sälen 2023: Planera i Förväg

Med det ökande antalet besökare varje år är det klokt att planera din vintersemester i Sälen för 2023 i förväg. Detta inkluderar inte bara ditt boende utan även aktiviteter och restaurangbesök.

Upptäck Sälen Utanför Skidbackarna

Hyra Hus i Sälen: Hemtrevlig Komfort

Om du reser i en större grupp eller helt enkelt vill ha mer plats och bekvämligheter, kan det vara en bra idé att hyra ett hus i Sälen. Detta ger dig friheten att laga din egen mat och njuta av en privat atmosfär.

Hyra Hus Sälen: Nära Till Naturen

Ett privat hus i Sälen ger dig även möjligheten att vara närmare naturen, med tillgång till skogspromenader och kanske till och med egen fiskevatten.

Sälen Utanför Backarna: Alternativa Aktiviteter

Hyra Stuga i Sälen Privat: För Hundälskare

Vissa privata stugor i Sälen välkomnar husdjur, vilket gör det möjligt att ta med din fyrbenta vän på hundspannsturer eller enkla vandringar i snön.

Sälen Boende Lindvallen: Prova Isfiske eller Hundspann

Utöver skidåkning erbjuder Lindvallen också en rad andra vinteraktiviteter, som isfiske och hundspannsturer, vilket ger dig en fullständig fjällupplevelse.

Lyxiga Alternativ: Upplev Sälen i Stil

Lyxig Stuga Sälen: Lev Livet som en Kung

För dem som söker en extra lyxig upplevelse, erbjuder Sälen flera stugor med lyxiga bekvämligheter som inomhuspool, bastu och till och med egen biograf.

Sälen Boende Stuga: Premiumval för en Oförglömlig Semester

Om du vill göra din semester i Sälen riktigt minnesvärd, överväg att boka en av de premiumstugorna som finns tillgängliga. Här kan du njuta av högklassiga faciliteter och utmärkt service.

Sammanfattning

Sälen är känt som en av Sveriges främsta skiddestinationer, men det finns mycket mer att upptäcka här. Från mysiga stugor perfekta för en nyårsfirande till lyxiga hus som gör din vistelse oförglömlig, har Sälen boendealternativ som passar alla smaker och budgetar. Oavsett om du är en inbiten skidåkare eller vill utforska andra vinteraktiviteter, kommer du att finna det du söker i Sälen.

Fortsätt läsa

Uncategorized

Det lackar mot jul

Profilbild

Publicerad

När julen börjar närma sig kan det vara roligt att samla ihop alla kollegor och chefer till en stor julfest. Men ibland kan det vara svårt att veta vad exakt som ska göras. Vilka dekorationer ska användas, är det fest på arbetsplatsen eller i en annan lokal, hur får du ut alla inbjudningar i tid? I den här texten får du en guide och några hållpunkter så att stressen förhoppningsvis släpper lite.

Julstämningen i centrum

Det finns lika många olika teman på julfester som det finns festfixare. Hur du vill arrangera din julfest är därför helt upp till dig. Julen handlar mer om stämningen än något annat, så det behöver inte bli så komplicerat. När det är fest på jobbet kan det dessutom vara skönt att slippa tänka på julklappar och önskelistor.

På många arbetsplatser kommer det fram pynt så smått redan till advent. Det kan vara adventsljusstakar i fönstren, julblommor, levande ljus och kanske en och annan julgrupp. Stämningen byggs upp redan då och när det sedan väl är dags för julfest når stämningen sin absoluta topp. Det blir en perfekt avrundning på året som gått och ni får trevliga minnen tillsammans.

Julfest och dekorationer som passar

Hur löser du då dekoration julfest? Eftersom det är just jul associerar många det med färgen rött, men även grönt, guld och silver. Detta kan du ha i åtanke när du köper dekorationer. Det kan redan finnas ett färgtema och då är det enkelt att bara följa det. Glitter, girlanger, julstjärnor, konstgjord snö och levande ljus ger alla en varm och julig känsla. Har du levande ljus är det viktigt att tänka på brandrisken. Se till att ha brandsläckare i närheten och att alltid släcka ljusen när du lämnar rummet.

Ett alternativ är elektriska ljus som dekoration, vilka kan vara precis lika mysiga och stämningsfulla som levande ljus. Känner du inte för att införskaffa allt pynt själv kan du prata med dina kollegor för att ordna med ett slags knytkalas för dekorationer.

Står det helt stilla ändå eller det helt enkelt är för många val, ta en titt på Pinterest eller Google för inspiration. Där kan du hitta allt ifrån de traditionella festerna med dans kring granen, till lite mer moderna versioner med fotoautomater och karaokebar. Huvudsaken är att det finns något för alla, så att alla som kommer får en rolig fest och går hem med lite extra julkänsla.

Julmusiken är pricken över i

När du är nöjd med hur lokalen ser ut, lite som Nordpolen kanske, är nästa steg musiken. Det är inte fest utan musik och det är verkligen inte julfest utan julmusik. Det finns grymma ljudanläggningar att hyra om det inte finns att tillgå privat, och färdiga spellistor med julmusik finns i överflöd. Bjällerklang och pianotoner, stämningsfullt eller modernt, det finns något för alla smaker och teman.

Inbjudningar

Hur samlar du ihop alla som ska komma då? Det kan faktiskt vara svårare än det låter. I många fall är det trevligt att vara lite mer personlig än ett sms med inbjudning till en julfest, om inte annat är det mycket roligare att skicka ut ”riktiga” inbjudningar med posten. Det är alltid omtyckt, precis som julkort. Du kan pyssla ihop egna inbjudningskort, köpa färdiga kort eller skapa digitala inbjudningar med en rolig video eller egendesignade bilder.

För att ingen ska missa att det är julfest på gång kan du sätta upp affischer med datum och tid på arbetsplatsen, så om inbjudningarna kanske försvunnit med posten eller liknande är det inte något större problem. En annan rolig idé är att göra en nedräkningskalender på en väl synlig plats på arbetsplatsen. Det skapar spänning och förväntan, och när det väl är dags för fest blir resultatet ännu bättre.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar