Anslut dig till oss

Ekonomi

En snabbguide i att samla lån

Publicerad

Idag så är det väldigt vanligt att man har en lång rad olika lån och krediter som ligger ute och tickar. Man betalar av bilen, man har ett bolån och man kanske har köpt ett par nya hörlurar på avbetalning. Allt detta kan leda till höga månadskostnader. Genom att samla dina lån så kan man få ner sina månadskostnader och på sikt spara en hel del pengar.

Men hur fungerar detta egentligen i praktiken? I den här texten kommer vi tillhandahålla en snabbguide med information för dig som vill samla dyra lån och krediter under ett enda lån och på så sätt få ner kostnaderna. Detta kallas också ibland för samlingslån eller omstartslån och hjälper människor från alla delar av samhället att spara pengar genom lägre månadskostnader. Att samla ihop dina lån kan vara ett kraftigt ekonomiskt verktyg, förutsatt att det används på rätt sätt, ett tips är att först redogöra om du ska låna av en bank eller en fristående långivare, läs mer här!

Dyra krediter kan göras billigare

Att samla lån och krediter under ett ställe så blir det i regel billigare än att ha massa avbetalningar till olika räntor som ligger ute och tickar. Om man tecknar ett lån som har en lägre ränta och sedan använder pengarna man har lånat för att betala av alla sina mindre lån och krediter.

Vi kommer prata mer om detta i nästa stycke, men det är viktigt att samla dyra lån till en ränta som är fördelaktig för dig som låntagare. Därför är det av yttersta vikt att du ser till att jämföra olika långivare för att kunna hitta var du kan samla lån till bäst ränta. Genom att använda dig av en tjänst som Enklare så kan du få en överblick kring vilka olika möjligheter som finns. Du slipper klicka dig runt bland olika hemsidor utan ger dig själv en god idé kring vilka möjligheter som finns. På så sätt så kan du hitta ett lån till en fördelaktig ränta och ta det första steget till att sänka dina månadskostnader

När bör man inte teckna ett samlingslån?

Du bör inte teckna ett samlingslån om det leder till att du behöver betala mer varje månad. Om du har avbetalningar till 1-3 % ränta och istället tecknar upp dig på ett samlingslån på 4% så kan detta leda till att man faktiskt inte sparar några pengar. Se därför till att du har räknat på allting och gjort kalkylationer på hur månadskostnaden för att samla alla lån under en och samma avbetalning.

Att samla avbetalningar och krediter till ett lån gör också det hela mycket smidigare

Om du har många avbetalningar som ligger och tickar känner du säkert igen dig i att det kan vara en hel del avbetalningar att hålla koll på varje månad, och det är lätt hänt att man missar att betala av någonting. Genom att samla allting på ett lån så blir det enklare och smidigare att betala varje månad, samtidigt som du kan vara säker på att du inte missar någon betalning över huvud taget. Detta är så påtagligt så att det är vanligt att människor väljer att ta ett samlingslån trots att deras månadsbetalningar består av samma belopp varje månad.

Kan man samla lån med betalningsanmärkning?

Detta beror på hur många betalningsanmärkningar du har fått och under hur lång tid. Om du vill samla lån till låg ränta så krävs det oftast att du har haft väldigt få betalningsanmärkningar under en lång tid. Om du har glömt bort att betala elräkningen någon gång för ett år sedan så kommer det med största sannolikhet inte vara några problem.

Kan man samla lån utan uc eller samla lån och kredit med låg kreditvärdighet?

Uc står för Upplysningscentralen och är en tjänst som används av alla Sveriges stora banker. Genom den här tjänsten så kan en bank ta reda på huruvida deras potentiella låntagare har ett bra eller dåligt kreditvärde.

Men det går att samla lån och krediter trots dålig kreditvärdighet. Problemet kan då vara att man får en ränta som är allt annat än fördelaktig. Därför är det viktigt att du har räknat på hur mycket lånet kommer att kosta att betala av för att se till att du inte sätter dig själv i en knepig sits rent ekonomiskt. Det går att samla lån trots många förfrågningar till uc eller till olika banker, men det gör processen krångligare och det är inte säkert att din förfrågan kommer att beviljas.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ekonomi

Senaste bostadstrenderna 2022

Publicerad

Detta är ett sponsrat inlägg

Inredningstrenderna för 2022 är fulla av liv och rörelse. De kommer att fokusera på naturen och de levande tingen. Materialen är mjuka och naturliga, som bomull eller linne. Färgerna kommer att vara ljusa och friska, med många mjuka färger. Formerna som vi har sett är organiska, med mjuka kanter och rundade former. Möblerna är bekväma och inbjudande, med mycket plats för avkoppling och socialt samtal.

Design och inredning – de senaste trenderna för ditt hem

Designen av ditt hem säger mycket om vem du är, och det är viktigt att man väljer en design som passar ens personlighet. Inredningen av ditt hem är också viktig, eftersom det är den som gör det bekvämt och trivsamt att bo i. De senaste trenderna inom design och inredning är minimalistisk design, vintage-inspirerad inredning och industrial chic. Minimalistisk design handlar om att använda färre möbler och accessoarer i hemmet, medan vintage-inspirerad inredning tar inspiration från gamla stilar och ger dem en modern twist. Industrial chic innebär att man använder industriella material i hemmet, som järn eller betong, för att skapa en unik look. 

Vilken typ av möbler är moderna just nu?

Just nu är det moderna att ha möbler som är enkla och stilrena. Man ser ofta möbler med rena linjer och enkla former, och färgerna är ofta neutrala eller pastellfärgade. Det går också bra att mixa olika stilar, till exempel att ha en modern soffa tillsammans med mer traditionella möbler. En riktigt stark trend på soffsidan är de känsliga och naturliga färgerna som dominerar trend scenen just nu.

Sand, beige, off-white och soffor i jordfärger i allmänhet är heta som aldrig förr. Det viktiga är att man skapar ett harmoniskt helhetsintryck, så att allt passar ihop (ref. ILVA). 

Det finns många olika stilar att välja mellan, så det gäller att hitta något som passar just dig och ditt hem. Ta gärna en titt på några inredningsmagasin eller sök på internet för inspiration. Det finns också flera inredningsbutiker som kan hjälpa dig att hitta rätt möbler för ditt hem.

Tänk på att hålla en enkel stil när du inreder

När du inreder ditt hem, tänk på att hålla det enkelt. Du vill inte att det ska se för stökigt eller överdrivet. Enkelhet är nyckeln till en lyckad inredning. Se till att du väljer möbler och dekorationer som passar ihop med varandra, och undvik för mycket konstiga eller onaturliga färger. Tänk också på hur mycket ljus du har i rummet, och använd ljus färgade möbler och textilier om du vill att det ska se ljust och fräscht ut. En enkel inredning kan vara både stilfull och bekväm, så tveka inte att göra det enklare för dig själv när du inreder ditt hem. 

Hitta inspiration på olika sätt för din inredning

Inredning är en viktig del av varje hem, och det finns många olika sätt att inreda ett rum. Man kan använda färger, former och material på olika sätt för att skapa en unik stil. Möbler är också en viktig del av inredningen, och man kan hitta inspiration till sin inredning från möbelbutiker online som ILVA, inredningsmagasin eller online. 

Att inreda ditt hem är något spännande och kul

Att inreda ditt hem är något spännande och kul. Det är alltid trevligt att få lite nytt i hemmet, och det är även en bra investering. Man kan inreda sitt hem på många olika sätt, och det finns alltid nya trender. Man kan välja att inreda med möbler eller tapeter, eller man kan välja att göra det helt enkelt med ljus och färger. Att inreda ditt hem är inte bara en investering i din bostad, utan det är också en investering i dig själv. Du får chansen att skapa ett hem som du trivs i, och som du verkligen känner dig bekväm i. Detta kommer att göra att du känner dig glad och nöjd med ditt hem och att du kan hitta den inspiration du behöver i din vardag och på jobbet. Inredning kräver inte så jätte mycket tid, men det kommer ge mycket tillbaka.

Hitta en inredningsstil som håller i tiden

Inredning är något som alla har olika åsikter om, och det finns många olika stilar att välja mellan. När man ska inreda sitt hem är det viktigt att tänka på hur man vill att det ska se ut, och sedan hitta en stil som passar just den personen. En av de hetaste trenderna just nu är industrial chic, en stil som kombinerar det bästa från industriell design med mer moderna element. Industrial chic innebär ofta en mix av material som järn, betong och trä, och möbler och accessoarer i vintage-stil. Denna stil passar perfekt för den som gillar lite mer rustik inredning, men ändå vill ha något som ser modernt ut.

Fortsätt läsa

Ekonomi

När du behöver ta ett lån

Publicerad

Oavsett om du har funderat på att ta lån för att köpa hus eller varför inte renovera hemma är det viktigt att hålla koll på det viktigaste. Du ska utgå ifrån den ekonomiska kalkylen och hur mycket det kostar. Inte minst om du ska investera i en fastighet är det i dagsläget betydligt dyrare jämfört med för 10 år sedan.

Dessutom om du vill renovera är kostnaden flera hundra tusen kronor för exempelvis enbart ett badrum. Oavsett vad du vill göra med pengarna och hur mycket du vill låna ska vi gå igenom det viktigaste du behöver veta när du ska ta ett lån.

TIPS: Det kan skillja mellan banker och fristående långivare, läs mer här!

Ska du välja privatlån eller företagslån

Först och främst ska du bestämma om du ska ta privatlån eller företagslån. Därefter är det dags att bestämma hur mycket du vill låna. När du ska ta lån som privatperson kommer långivaren kontrollera och försöka förstå din privatekonomiska situation. Trots att många undrar över vad som är bäst ska du komma ihåg att du kan få flera fördelar med ett företagslån.

Fördelar med företagslån

Tar du ett företagslån för ditt aktiebolag innebär det att du inte är personligt ansvarig för skulden. Om du vill ta ett företagslån ska du räkna med att långivaren kommer granska återbetalningsförmåga. Dessutom kommer du bli kontrollerad avseende företagets affärsplan och även nuvarande verksamhet.

Oavsett vilken typ av företag du driver ska du även sköta dina finanser och ha en rimlig omsättning. Dessutom ska du vara förberedd på att din historik så som bokslut, resultaträkning och betalningsanmärkningar sannolikt kommer bli granskade.

Krav för ett privatlån som privatperson eller enskild firma

Om du har en enskilda firma motsvarar det enskilda företagarens personliga ekonomi. Det finns en hel del likheter med om du skulle ta ett lån som privatperson eftersom lånet står på dig personligen. Trots allt kan du som enskild firma välja mellan att ta ett företagslån eller ett privatlån. Långivaren kommer granska enbart din privatekonomiska situation om du skulle ta ett lån som privatperson. Skulle du däremot ta ett företagslån för egen firma gäller samma krav som för ett aktiebolag.

Kostnaden för ett privatlån

Trots att en hel del människor driver företag och kan ta ett företagslån är det betydligt fler som tar ett privatlån. Därför ska vi fördjupa oss i privatlån och hur du gör för att sänka kostnaden för lånet.

När du redan har ett lån ska du komma ihåg att samla alla lån hos en enda långivare. Oavsett hur många lån du har för tillfället är fördelen att du får hjälp att kontakta banker och kreditinstitut kostnadsfritt.

Hur du samlar dina lån på bästa sätt

Ett effektivt sätt att sänka kostnaden för lånet är genom att jämföra olika låneerbjudanden och därmed få bästa möjliga ränta. Det är också en enorm fördel då du får många låneerbjudanden men endast en kreditupplysning. Trots att du kanske tidigare har fått fler kreditupplysningar ska du göra allt för att undvika flera kreditupplysningar. Eftersom det sänker din kreditvärdighet kan det i slutändan vara avgörande och skillnaden mellan att få eller inte få ett lån. Gå in och få hjälp av Likvidum din låneförmedlare redan idag!

Fortsätt läsa

Ekonomi

Hur räknar man ut medelvärde?

Publicerad

Räkna ut

För det mesta har du stor nytta av att kunna räkna ut medelvärdet av ett antal observationer. Men ibland blir resultaten meningslösa eller rentav farliga. Om du exempelvis har ena handen i kylskåpet och den andra på spisplattan blir medelvärdet på temperaturen kanske acceptabelt. Men gör inte experimentet! Innan du börjar mäta och göra beräkningar, bör du tänka efter vad medelvärdet ska användas till. Då först blir frågan om hur räknar man ut medelvärde meningsfull.

 

Hur räknar man ut ett medelvärde?

 

Ett medelvärde kan också betraktas som ett snittvärde. Låt oss anta att du studerar priset för ost i sju olika butiker enligt följande:

 

  • Butik 1   99 kr/kg
  • Butik 2 105 kr/kg 
  • Butik 3   97 kr/kg
  • Butik 4 120 kr/kg
  • Butik 5 101 kr/kg
  • Butik 6 100 kr/kg
  • Butik 7   98 kr/kg

 

Du har alltså sju olika observationer. Du summerar kolumnen med angivet kilopris och delar summan med antal observationer. Summan i den aktuella mätningen blir 720 kr och medelvärdet blir därför 102,86 kr/kg. 

 

Analys av medelvärde

 

Vilken nytta har du av att veta hur man räknar ut medelvärde? Det beror helt och hållet på vad du ska använda informationen till. I exemplet ovan bör du se till att observationerna avser identiskt lika ostar. Kilopriset för getost och hushållsost skiljer sig avsevärt. Du har förmodligen ingen nytta av att veta genomsnittspriset för de två ostsorterna. 

 

Hur räknar man ut medelvärde i excel?

 

Excel är ett fantastiskt hjälpmedel för att göra avancerade beräkningar. I exemplet ovan lägger du in butikerna i sju olika rader. I kolumner sätter du in dina observationer vad gäller priset på ost för respektive butik. På rad åtta i kolumnen med priser går du in på formler och klickar på autosumma. På nästa rad delar du summan med de sju observationer du gjort. Du kan också direkt klicka på autosumma och medelvärde.

 

Hur man räknar ut medelvärde, median och typvärde 

 

Förutom att räkna ut medelvärdet av en serie av observationer kan du också intressera dig för median- och typvärde. För att räkna ut median sorterar du observationerna i storleksordning. Det mittersta värdet kallas för median. I exemplet ovan blir medianvärdet det fjärde värdet i serien eller 100 kr per kilo ost. Typvärde är det mätvärde som förekommer flest gånger i en serie. I vårt exempel finns inget sådant eftersom alla mätningar visar olika pris. 

 

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar