Ekonomi

Bör man välja att vända sig till en bank eller fristående långivare när man tecknar upp sig på ett lån?

Publicerad

Om du just nu går i lånetankar så har du förmodligen en hel del frågor och funderingar som snurrar i huvudet. Kombinera detta med att den svenska lånemarknaden kan vara en veritabel djungel att försöka navigera sig igenom så är det inte särskilt konstigt att man upplever en viss stress och oro kombinerat med att man ska teckna upp sig på ett lån. 

I Sverige så finns det idag primärt två olika typer av långivare som man kan välja att vända sig till. Även om det finns vissa personer som har möjligheten att teckna upp sig på ett lån vid exempelvis en fackförening så är detta någonting som inte är tillgängligt för alla.

I den här texten kommer vi att gå igenom för och nackdelarna med banker och fristående långivare för att du enklare ska kunna fatta ett beslut kring vilken typ av långivare som du vill använda dig av.

Oavsett vad du är intresserad av bör du jämföra olika erbjudanden 

Oavsett vilket typ av lån som du är intresserad av att teckna upp dig på så är det oerhört viktigt att du först och främst gör en jämförelse av olika långivare för att hitta det som bäst passar in på dig och din unika situation.

Alla privatekonomier är unika och det lån som passar perfekt för en person behöver inte nödvändigtvis vara den bästa lösningen för en annan. 

Idag så finns det en uppsjö av olika långivare att välja bland och det är viktigt att man ger sig själv förutsättningarna som krävs för att fatta ett så bra beslut som möjligt. Det absolut bästa sättet att genomföra en lånejämförelse via en jämförelsehemsida. På så sätt så kan du direkt se vilka erbjudanden som finns tillgängliga utan att behöva spendera någon nämnvärd tid eller energi.

Läs mer här och testa på en lånejämförelse om detta är någonting som du är intresserad av. 

Att låna via en bank 

Idag så erbjuder alla Sveriges stora banker goda möjligheter att teckna upp sig på en lång rad olika typer av lån, men de allra vanligaste tenderar att vara bolån och privatlån.

Detta känns ofta som det naturliga valet för många och banker är populära dels på grund utav att deras rykte oftast är mycket gott, samt att det ofta finns en relation mellan banken och kunden i fråga sedan tidigare.

Banker tar som praxis också alltid en kreditupplysning, någonting som vi berör närmre i nästa stycke. 

Fristående långivare

Det går idag också att vända sig till fristående långivare för att teckna upp sig på lån.

Dessa fristående långivare har blivit duktiga på att rikta in sig till andra målgrupper än bankerna och det tenderar att vara lättare att bli beviljad på ett lån hos dessa fristående långivare än hos en bank. Här kan dock räntorna variera kraftigt, någonting som förstärker behovet av att göra en jämförelse innan man tecknar ett lån. 

Fristående långivare gör det också möjligt att teckna lån utan att det tas någon kreditupplysning. Detta kan göra det möjligt att bli beviljad på ett lån trots att man har betalningsanmärkningar men i övrigt en god och ordnad ekonomi.

Det är dock värt att notera att lån där det inte tas någon UC ofta för med sig en högre ränta än om man valt att göra en kreditupplysning. Därför behöver man fundera noggrant kring om huruvida det är värt besväret att teckna upp sig på ett lån utan kreditupplysning, eller om det är bättre att vänta tills man kan välja ett förmånligare alternativ. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trendar

Exit mobile version