Anslut dig till oss

Underhållning

Bjud på annorlunda fest i midsommar

Publicerad

I Sverige äter de flesta sin traditionella midsommarmat med sill, potatis och gräddfil med gräslök. Det brukar inte sällan vara någon nubbe akvavit till det. Men det finns mycket mer mat som passar till den här urgamla högtiden.

För det må vara så att det nästan bara är i Sverige som midsommar blir firat på det sättet vi gör nu, med dans, allsång och högljudda lekar. När allt stoj och lek blir för mycket, kan du behöva mer info om vad du kan göra när du behöver en stund för dig själv.

Sommarsolståndet och historiska firanden

Midsommarfirandet har flera tusen år gamla rötter och kommer ur naturreligioner och en soldyrkan. Under högtiden var det från början tänkt att fira växtligheten och att markera en brytpunkt i arbetsåret där fokus låg på att dagarna fram till nu blivit längre, men att tiderna går mot höst, arbete och mörkret igen.

Vid den här tiden kunde vårsådden börja bli skördad för att ge plats åt höstsådden. Stora fester brukade bli anordnade vid den här tiden och många förbund och vänskaper blev instiftade.

Det sägs att det var magisk tidpunkt i Sverige

Natten vid sommarsolståndet ska ha varit fylld av olika övernaturliga väsen. Energierna solen bombarderade jorden med, skulle leda till starkare magiska örtbrygder. Löften som blev sagda den här natten gick inte att bryta och så vidare. Midsommarstången ska enligt vissa egentligen vara en fruktbarhetssymbol, men inte direkt för att leda till äktenskaplig lycka och framgång.

Den ska istället vara mer en magisk symbol för att befrukta jorden och kunna ge en god höstskörd. Det här var en vanlig föreställning i Sverige fram till 1600- och 1700-talet. Trots att magi och trolldom var något väldigt fult och farligt, levde just de här traditionerna kvar. Även i djupt kristet religiösa familjer och byar men det här är däremot något vi numera förkastar.

Det historiker däremot är överens om

Olika keltiska stammar firade högtiden med eldar. Det här var nämligen passionens, kärlekens, fruktbarhetens och eldens magiska natt. Förälskade människor hoppade över eldarna och det sades dessutom att skörden skulle växa så högt som de kunde hoppa. De ansåg att elden skulle vara solen i fysisk form på marken. Det kan därför vara från det som föreställningen om fruktbarhetsriter kan ha kommit till Sverige.

I Sverige var däremot det traditionella firandet mer inställt på blot och gille och det är säkerligen därifrån vi har traditionen med midsommarmaten och att skåla.

Bjud till gille i midsommar

Gillet, eller gästabudet är en gammal svensk tradition som helt enkelt handlar om att bjuda till fest. På det stora hela kommer ni inte märka någon större skillnad, men försök att vinkla maten till mer av det som kommer från marken eller havet och inte bara sill. Byt till exempel ut mycket av spriten mot svagare alternativ som mjöd, öl eller vin. Det går annars faktiskt lika bra att helt och hållet låta bli alkoholen under det här firandet.

Det är också viktigt att tänka på att många firar midsommar med sina barn och de bör bli skyddade mot att behöva se berusade vuxna runt dem. Sprit är för övrigt inte ens traditionell dryck historiskt sett, utan en ganska ny uppfinning.

Skifta fokus till något mer traditionsbundet

Om firandet istället får fokus på skörden, livet och framtiden kommer ett naturligt fokus hamna på barnen. Prata med dem om hur vårterminen varit, vilka tankefrön som blivit sådda, som de nu kan dela med sig av. Umgås med era föräldrar och låt dem uppleva frukten av den uppfostran ni fått av dem.

Låt brytpunkten i arbetsåret få komma tillbaka, där ni reflekterar över det ni gjort under året medan ni samlar kraft inför att möta den mörkare och kallare årstiden. Njut av sången, glädjen och ljuset på himlen medan ni kan. För det är nu runt midsommarstången året vänder igen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Underhållning

Vill du veta hur man blir av med en kille på 10 dagar?

Publicerad

Genom

Det enklaste sättet att bli av med någon är att helt enkelt tappa bort dem. Då kan det gå på bara några timmar. Det finns två riktigt bra varianter och det ena är att du tar med honom till ett gigantiskt tivoli under högsäsong.

Där kan du villa bort både dig själv och killen i folkvimlet inom loppet av några sekunder. Det andra är att ta med honom till ett väldigt stort köpcenter där du noggrant går igenom allt som finns att köpa. 

Filmen om hur man blir av med en kille på 10 dagar

Kate Hudson har spelat in en film på detta tema. Vill du se den kan du söka på hur man blir av med en kille på 10 dagar film. Där får du ytterligare tips och idéer om hur mycket prövningar du kan utsätta den stackars killen för. Men du får passa dig så att det inte går i stöpet och förvandlas till något helt annat. Den motsatta effekten kan uppstå om du inte spelar dina kort väl och är uppmärksam.

How to lose a guy in 10 days – the book

För dig som hellre vill läsa om dråpligheterna som händer i denna film kan du hitta den under den engelska rubriken:”How to lose a guy in 10 days”. Det är en bok på vilken filmen baseras.  Om du ser filmen eller läser boken förstår du hur mycket som kan gå fel när du försöker göra dig av med någon.

 

Fortsätt läsa

Underhållning

Hur många Beck filmer finns det?

Publicerad

Genom

Beck

Martin Beck, författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöös fiktiva poliskommissarie, är en av de mest kända litterära och filmiska karaktärerna i Sverige. Vad som började som en romanserie 1965 har sedan dess spridit sig till att bli film- och tv-adaptioner över hela världen.

Likt litterära jämlikar Philip Marlowe och Sam Spade, samt film- och tv-världens Popeye Doyle, Jim Rockford och Columbo, så är Martin Beck en av, om inte den första, man tänker på när man inbillar sig en detektiv. Iallafall för svenskar. Och troligtvis tyskar.

Beck på film

Den första filmatiseringen kom i 1967, två år efter den första bokens debut, båda med titeln Roseanna. Beck spelades då av Keve Hjelm. Det dröjde hela åtta år innan nästa skådespelare tog över rollen, denna gång i form av Walter Matthau i Hollywood-adaptionen av den fjärde boken. The Laughing Policeman kom ut i 1975, bara ett år innan den troligtvis mest kända beck-filmen; Bo Widerbergs Mannen på taket med Carl-Gustaf Lindstedt, baserad på den sjunde boken i serien.

Nästa film kom 1980, en svensk-västtysk-ungersk samproduktion av Mannen som gick upp i rök med den brittiska skådespelaren Derek Jacobi. Året efter det kom en lettisk adaption av Polis, polis, potatismos! med skådespelaren Romualds Ancans. Åren 1986 och 1992 kom två adaptioner av Det slutna rummet; en tjeckoslovakisk tv-filmatisering med Jan Teplý och en nederländsk-belgisk filmatisering med Jan Decleir.

Ett nytt liv

Nästa stora genombrott kom 1993 då Gösta Ekman tog över rollen som Martin Beck. Sex filmer producerades i en svensk-tysk samproduktion, varav tre hade premiär på bio medan resten släpptes direkt till video. Det dröjde dock bara tre år efter den sista filmen i Ekmans serie av filmer innan nästa skådespelare tog över.

Peter Haber, som nu har spelat Beck i över 25 år, började sitt skift som poliskommissarien 1997 (även då i en samproduktion med Tyskland), och har sedan dess medverkat i 46 filmer. Till skillnad från alla tidigare Beck-filmer så är handlingen i denna serie handling inte baserad på Sjöwall och Wahlöös böcker, utan den använder sig bara av karaktärerna. Lustigt nog så är dock de fyra första säsongerna skrivna av ett författarpar även de – Rolf och Cilla Börjlind.

Just nu är Den gråtande polisen från 2022 den senaste filmen i serien, men en nionde säsong med fyra nya filmer har redan börjat filmas inför premiär i 2023. Så, för att gå tillbaka till saken i fråga: hur många Beck filmer finns det? Om du bara menar serien med Peter Haber så finns det idag 46 filmer. Hur många svenska Beck filmer finns det? Med Gösta Ekmans sex plus Mannen på taket och Roseanna så blir antalet 54. Men hur många Beck filmer finns det totalt? Jo, 59.

Fortsätt läsa

Underhållning

Hur lång är David Hellenius?

Publicerad

Genom

David Hellenius

178 cm! David Hellenius är 178 cm lång. Han når alltså inte över 180 cm, som annars är en relativt vanlig längdgräns att spränga för många svenska män. Därmed inte sagt att David Hellenius är kort. Det finns många som är kortare än denne svenske programledare. Men han är att beskriva som medellängd som högst. 

 

David Hellenius TV4 – hans längd är inte satt i sten

 

Men hur lång är David Hellenius egentligen? Det är faktiskt svårt att veta. Även om längdangivelser som 1,78 m eller 178 cm florerar på internet, kan man aldrig veta om detta är uppdaterade uppgifter. En människas längd varierar som bekant över tid. En rad livsstilsfaktorer kan spela in, även som vuxen när man är att betrakta som färdigväxt. 

 

Tränar David Hellenius ordentligt? Sträcker han på sig? Allt detta kan påverka en människas längd. Dessutom brukar de flesta av oss sjunka ihop lite med åren, så det är mycket möjligt att framtidens David Hellenius kommer vara kortare än de 178 cm som tillskrivs honom idag. 

Men hur lång är Clara Henry då?

 

Även om många svenska män är längre än David Hellenius, är han ändå en bra bit längre än Clara Henry. Svaret på frågan “Hur lång är Clara Henry?” är nämligen inte mer än 164 cm, vilket är detsamma som 1,64 m. Det innebär att vi kan fastställa ännu ett sätt att svara på frågan “Hur lång är David Hellenius?” Han är längre än Clara Henry!

 

Att se en film David Hellenius medverkar i skulle kunna erbjuda ännu mer sätt på vilket man kan sätta hans längd i perspektiv. Och dessutom ta reda på längden hos många andra svenska skådespelare. För nu när du vet hur lång David Hellenius är (178 cm) så kan du enkelt se vilka av hans kollegor som är längre respektive kortare än just den längden.

 

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar