Underhållning

Bjud på annorlunda fest i midsommar

Publicerad

I Sverige äter de flesta sin traditionella midsommarmat med sill, potatis och gräddfil med gräslök. Det brukar inte sällan vara någon nubbe akvavit till det. Men det finns mycket mer mat som passar till den här urgamla högtiden.

För det må vara så att det nästan bara är i Sverige som midsommar blir firat på det sättet vi gör nu, med dans, allsång och högljudda lekar. När allt stoj och lek blir för mycket, kan du behöva mer info om vad du kan göra när du behöver en stund för dig själv.

Sommarsolståndet och historiska firanden

Midsommarfirandet har flera tusen år gamla rötter och kommer ur naturreligioner och en soldyrkan. Under högtiden var det från början tänkt att fira växtligheten och att markera en brytpunkt i arbetsåret där fokus låg på att dagarna fram till nu blivit längre, men att tiderna går mot höst, arbete och mörkret igen.

Vid den här tiden kunde vårsådden börja bli skördad för att ge plats åt höstsådden. Stora fester brukade bli anordnade vid den här tiden och många förbund och vänskaper blev instiftade.

Det sägs att det var magisk tidpunkt i Sverige

Natten vid sommarsolståndet ska ha varit fylld av olika övernaturliga väsen. Energierna solen bombarderade jorden med, skulle leda till starkare magiska örtbrygder. Löften som blev sagda den här natten gick inte att bryta och så vidare. Midsommarstången ska enligt vissa egentligen vara en fruktbarhetssymbol, men inte direkt för att leda till äktenskaplig lycka och framgång.

Den ska istället vara mer en magisk symbol för att befrukta jorden och kunna ge en god höstskörd. Det här var en vanlig föreställning i Sverige fram till 1600- och 1700-talet. Trots att magi och trolldom var något väldigt fult och farligt, levde just de här traditionerna kvar. Även i djupt kristet religiösa familjer och byar men det här är däremot något vi numera förkastar.

Det historiker däremot är överens om

Olika keltiska stammar firade högtiden med eldar. Det här var nämligen passionens, kärlekens, fruktbarhetens och eldens magiska natt. Förälskade människor hoppade över eldarna och det sades dessutom att skörden skulle växa så högt som de kunde hoppa. De ansåg att elden skulle vara solen i fysisk form på marken. Det kan därför vara från det som föreställningen om fruktbarhetsriter kan ha kommit till Sverige.

I Sverige var däremot det traditionella firandet mer inställt på blot och gille och det är säkerligen därifrån vi har traditionen med midsommarmaten och att skåla.

Bjud till gille i midsommar

Gillet, eller gästabudet är en gammal svensk tradition som helt enkelt handlar om att bjuda till fest. På det stora hela kommer ni inte märka någon större skillnad, men försök att vinkla maten till mer av det som kommer från marken eller havet och inte bara sill. Byt till exempel ut mycket av spriten mot svagare alternativ som mjöd, öl eller vin. Det går annars faktiskt lika bra att helt och hållet låta bli alkoholen under det här firandet.

Det är också viktigt att tänka på att många firar midsommar med sina barn och de bör bli skyddade mot att behöva se berusade vuxna runt dem. Sprit är för övrigt inte ens traditionell dryck historiskt sett, utan en ganska ny uppfinning.

Skifta fokus till något mer traditionsbundet

Om firandet istället får fokus på skörden, livet och framtiden kommer ett naturligt fokus hamna på barnen. Prata med dem om hur vårterminen varit, vilka tankefrön som blivit sådda, som de nu kan dela med sig av. Umgås med era föräldrar och låt dem uppleva frukten av den uppfostran ni fått av dem.

Låt brytpunkten i arbetsåret få komma tillbaka, där ni reflekterar över det ni gjort under året medan ni samlar kraft inför att möta den mörkare och kallare årstiden. Njut av sången, glädjen och ljuset på himlen medan ni kan. För det är nu runt midsommarstången året vänder igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Trendar

Exit mobile version