Anslut dig till oss

Underhållning

Bjud på annorlunda fest i midsommar

Profilbild

Publicerad

I Sverige äter de flesta sin traditionella midsommarmat med sill, potatis och gräddfil med gräslök. Det brukar inte sällan vara någon nubbe akvavit till det. Men det finns mycket mer mat som passar till den här urgamla högtiden.

För det må vara så att det nästan bara är i Sverige som midsommar blir firat på det sättet vi gör nu, med dans, allsång och högljudda lekar. När allt stoj och lek blir för mycket, kan du behöva mer info om vad du kan göra när du behöver en stund för dig själv.

Sommarsolståndet och historiska firanden

Midsommarfirandet har flera tusen år gamla rötter och kommer ur naturreligioner och en soldyrkan. Under högtiden var det från början tänkt att fira växtligheten och att markera en brytpunkt i arbetsåret där fokus låg på att dagarna fram till nu blivit längre, men att tiderna går mot höst, arbete och mörkret igen.

Vid den här tiden kunde vårsådden börja bli skördad för att ge plats åt höstsådden. Stora fester brukade bli anordnade vid den här tiden och många förbund och vänskaper blev instiftade.

Det sägs att det var magisk tidpunkt i Sverige

Natten vid sommarsolståndet ska ha varit fylld av olika övernaturliga väsen. Energierna solen bombarderade jorden med, skulle leda till starkare magiska örtbrygder. Löften som blev sagda den här natten gick inte att bryta och så vidare. Midsommarstången ska enligt vissa egentligen vara en fruktbarhetssymbol, men inte direkt för att leda till äktenskaplig lycka och framgång.

Den ska istället vara mer en magisk symbol för att befrukta jorden och kunna ge en god höstskörd. Det här var en vanlig föreställning i Sverige fram till 1600- och 1700-talet. Trots att magi och trolldom var något väldigt fult och farligt, levde just de här traditionerna kvar. Även i djupt kristet religiösa familjer och byar men det här är däremot något vi numera förkastar.

Det historiker däremot är överens om

Olika keltiska stammar firade högtiden med eldar. Det här var nämligen passionens, kärlekens, fruktbarhetens och eldens magiska natt. Förälskade människor hoppade över eldarna och det sades dessutom att skörden skulle växa så högt som de kunde hoppa. De ansåg att elden skulle vara solen i fysisk form på marken. Det kan därför vara från det som föreställningen om fruktbarhetsriter kan ha kommit till Sverige.

I Sverige var däremot det traditionella firandet mer inställt på blot och gille och det är säkerligen därifrån vi har traditionen med midsommarmaten och att skåla.

Bjud till gille i midsommar

Gillet, eller gästabudet är en gammal svensk tradition som helt enkelt handlar om att bjuda till fest. På det stora hela kommer ni inte märka någon större skillnad, men försök att vinkla maten till mer av det som kommer från marken eller havet och inte bara sill. Byt till exempel ut mycket av spriten mot svagare alternativ som mjöd, öl eller vin. Det går annars faktiskt lika bra att helt och hållet låta bli alkoholen under det här firandet.

Det är också viktigt att tänka på att många firar midsommar med sina barn och de bör bli skyddade mot att behöva se berusade vuxna runt dem. Sprit är för övrigt inte ens traditionell dryck historiskt sett, utan en ganska ny uppfinning.

Skifta fokus till något mer traditionsbundet

Om firandet istället får fokus på skörden, livet och framtiden kommer ett naturligt fokus hamna på barnen. Prata med dem om hur vårterminen varit, vilka tankefrön som blivit sådda, som de nu kan dela med sig av. Umgås med era föräldrar och låt dem uppleva frukten av den uppfostran ni fått av dem.

Låt brytpunkten i arbetsåret få komma tillbaka, där ni reflekterar över det ni gjort under året medan ni samlar kraft inför att möta den mörkare och kallare årstiden. Njut av sången, glädjen och ljuset på himlen medan ni kan. För det är nu runt midsommarstången året vänder igen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Underhållning

9 sista julklappstipsen för mannen

Profilbild

Publicerad

Genom

Julklappstips

Att köpa julklappar är inte alltid en enkel uppgift. Speciellt inte när personen i fråga valt att inte önska sig något speciellt eller kommit med några ledtrådar. Extra svårt anser många att det är att köpa julklappar till män även om de är till sin pappa, nära vän eller partner. För att hjälpa dig i letandet av julklappar har vi här listat våra bästa julklappar för män år 2022.

1. Kalsonger

Kalsonger

Ett säkert kort att ge bort i julklapp är kalsonger. Det är något varje man behöver samt använder dagligen. För att göra presenten lite mer speciell kan du satsa på att investera i kalsonger av hög kvalitet som mannen kanske inte annars skulle unna sig själv.

Exempelvis Resteröds kalsonger som är kända för att ha underkläder i funktionell design med en optimal passform. Det här är underkläder som går att använda dagligen även under de dagarna med en mer aktiv livsstil.

Vill du skoja till det kan du även köpa kalsonger med eget tryck. Här kan du välja din egen design för att skapa unika kalsonger som blir väldigt speciella för användaren.

2. Vinkyl

Vinkyl

En egen vinkällare är mångas stora dröm men det kan vara svårt att få till. Genom att ge bort en vinkyl förverkligas den drömmen fast i ett mindre format.

Idag finns det vinkylar i varierande storlekar och färger vilket gör det enkelt att hitta något som passar till allas hem. Dessutom kan du smidigt hitta en vinkyl som blir en snygg detalj i hemmet. Skulle det vara så att en vinkyl inte passar in hemma finns det mängder av andra alternativ att välja mellan. Bland annat finns det snygga vinställ eller vinmöbler som kanske passar bättre.

3. Ölbryggningskit

Ölbryggningskit

Ett ölbryggningskit innehåller alla ingredienser samt en steg-för-steg guide i hur du ska göra för att få det bästa resultatet. Själva förberedandet tar ungefär tio minuter med sedan behöver du vänta i en vecka innan du kan provsmaka din egen öl för första gången. Det är en utmärkt julklapp till någon som älskar öl och vill kunna känna sig som en riktigt ölmästare. Här kan du sedan bjuda vännerna på din egen öl och imponera stort.

4. Parfym

Parfym

Något som många tycker det är tråkigt att lägga pengar på är en bra parfym. Antingen kan du välja att investera i en riktigt bra parfym från ett välkänt varumärke eller så kan du investera i ett set.

I setet ingår det ofta en parfym, deodorant samt en duschkräm. Det kan vara en rolig julklapp att ge till mannen som är mån om sitt utseende eller helt enkelt inte gillar att skämma bort sig själv med produkter som luktar gott.

5. Graverat ölglas

5. Graverat ölglas

För mannen som älskar öl är den perfekta julklappen ett graverat ölglas. Här kan du göra glaset personligt genom att designa det med namn samt en snygg sköld. Det kommer garanterat göra att öldrickandet känns mer speciellt.

Skulle det vara så att mannen inte gillar att dricka öl finns det massor av andra saker som du kan gravera på. Det finns bland annat pennor, whiskeyglas eller badrockar.

6. Rakkit

Rakkit

Att lägga ner mycket pengar på ett komplett rakkit är det kanske inte många män som vill göra idag. Så att ge bort ett kit i julklapp är därmed mycket uppskattat.

I de här rakseten kan du hitta väldoftande raktvålar, högkvalitativa rakknivar samt flera andra verktyg som behövs för att få ett snyggt skägg. Varje år släpps det ett flertal olika rakkit som håller högstandard samt ger en exklusiv känsla.

7. Skovård

Skovård

Något som många glömmer bort är att ge sina fina skor den kärlek samt omvårdnad de behöver. Därför kan det vara roligt att ge bort ett riktigt lyxigt kit där det finns allt som behövs för att hålla skorna fina. Idag kan du hitta skovårdskit som kommer i fina trälådor med en lyxig känsla som även kan vara snygga att ha framme som dekoration.

8. Tyngdtäcke

Tyngdtäcke

En bra sömn är viktigt för alla vilket gör att ett tyngdtäcke är en utmärkt julklapp. Tyngdtäcket skapar ett behagligt tryck över kroppen som gör att du slappnar av samtidigt som det sänker dina stressnivåer i kroppen. Dessutom kan täcket göra så att ditt blodtryck sjunker vilket gör att du känner dig lugnare.

9. Presentlåda

Presentlådor har länge varit en populär julklapp att ge bort i andra länder och nu har den trenden äntligen kommit till Sverige. Idag finns det flera olika presentlådor att välja mellan på de allra flesta hemsidorna.

Gillar personen du ska ge julklappen till att laga mat kan det vara roligt att ge bort italienska delikatesser eller kanske en låda med olika chili produkter från Chili Klaus. Skulle det vara så att det inte finns färdiga lådor kan du ofta ta hjälp av personalen och plocka ihop en egen.

Fortsätt läsa

Underhållning

Inspiration inför våren

Profilbild

Publicerad

Utanför fönstret ligger kanske snön som ett vitt täcke, det beror förstås på var du bor i vårt avlånga land. Under vintern är Sverige ett tvådelat land kan man säga. I den norra delen är det vitt medans de södra delarna får nöja sig med lite snö då och då. Oavsett om det är snö där du bor, är kylan påtaglig när det är vinter och framför allt är dagarna korta om man jämför med sommaren långa kvällar. Ibland kan vintern kännas som en evighet, men snart kommer våren och för den som vill ha fint i trädgården gäller det att vara på framkant.

Börja tidigt

När det kommer till trädgården är det med andra ord viktigt att börja planera och inte minst plantera tidigt, i alla fall om man vill ha trädgården färdig inför sommaren. Visst är det viktigt att planera i tid, men planeringen är minst lika viktig.
Om du vill ha en fin häck som ramar in din trädgård kanske du ska börja titta på alternativ redan nu? Liguster är ett bra alternativ tack vare de mjuka bladen och på grund av att busken växer så extremt snabbt. Samtidigt är det en tacksam växt som är lättskött.
Ett annat alternativ för dig som är ute efter en vacker häck är bok. Med detta alternativ kan man välja mellan en purpurröd färg eller den klassiska gröna. Och häcken ska helst planteras på hösten eller sent på vintern så här finns ingen tid att förlora.

Planering är A och O

Det är givetvis viktigt att du börjar med att planera din trädgård innan du sätter igång. På det viset kan du försäkra dig om att du får en trädgård som lever upp till alla dina önskemål och krav. Sätt dig ner själv eller tillsammans med familjen och prata igenom vilka önskemål som finns. Kanske är det ett trädgårdsland som lockar eller en uteplats? En häck som ger lite mer skyddad insyn så man kan sola och ha middagsbjudningar ostört i trädgården när sommaren gör sitt intåg.
Möjligheterna är många och därför kan det vara bra att rita upp trädgården och planera in de olika önskemålen. Ett bra tips är att skapa rum i trädgården. Det kan man enkelt göra med rabatter, buskar och blommor. Tänk på att vissa växter trivs bäst på olika platser och därför kan det vara bra att ta med det i planeringen redan från början.
Lycka till med din nya trädgård och kom ihåg att börja planteringen i tid så du hinner få din drömträdgård redan till sommaren.

Fortsätt läsa

Underhållning

Vill du veta hur man blir av med en kille på 10 dagar?

Profilbild

Publicerad

Genom

Det enklaste sättet att bli av med någon är att helt enkelt tappa bort dem. Då kan det gå på bara några timmar. Det finns två riktigt bra varianter och det ena är att du tar med honom till ett gigantiskt tivoli under högsäsong.

Där kan du villa bort både dig själv och killen i folkvimlet inom loppet av några sekunder. Det andra är att ta med honom till ett väldigt stort köpcenter där du noggrant går igenom allt som finns att köpa. 

Filmen om hur man blir av med en kille på 10 dagar

Kate Hudson har spelat in en film på detta tema. Vill du se den kan du söka på hur man blir av med en kille på 10 dagar film. Där får du ytterligare tips och idéer om hur mycket prövningar du kan utsätta den stackars killen för. Men du får passa dig så att det inte går i stöpet och förvandlas till något helt annat. Den motsatta effekten kan uppstå om du inte spelar dina kort väl och är uppmärksam.

How to lose a guy in 10 days – the book

För dig som hellre vill läsa om dråpligheterna som händer i denna film kan du hitta den under den engelska rubriken:”How to lose a guy in 10 days”. Det är en bok på vilken filmen baseras.  Om du ser filmen eller läser boken förstår du hur mycket som kan gå fel när du försöker göra dig av med någon, läs mer om detta hos bengans.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar